Andreas Straub werd na een schitterende carrière als kaderlid ontslagen bij Aldi. Vandaag heeft hij een boek geschreven over zijn tijd bij de hard discounter. “Aldi - Einfach billig: Ein ehemaliger Manager packt aus”, beschrijft de arbeidsvoorwaarden bij de keten. Straub heeft het onder andere over overdreven controle door het management van de 100 000 bedienden en leveranciers die de groep in de hele wereld telt, en inbreuken op het arbeidsrecht.

In elk van zijn personeelsadvertenties beweert Aldi dat het op zoek is naar mensen die de waarden van de keten delen, zijnde eerlijkheid, oprechtheid, respect, billijkheid en vertrouwen. In de praktijk zou de keten echter niet moeten onderdoen voor de Stasi wat spionagemethodes betreft. De bedienden zouden onder andere verplicht zijn om discreet voor de dag te komen en een gezin te hebben waar niets aan verweten kan worden, zo stabiel en traditioneel mogelijk.

In de proceduregids, de “Aldi Bijbel”, zou de hele werking van het bedrijf tot in de kleinste details beschreven zijn. Zelfs de plaats waar de agenda op het bureau moet liggen en hoe de schuiven geordend moeten worden, zou vermeld zijn. Al wat mogelijkerwijs zou kunnen voorvallen werd voorzien.

Het beheer van de keten zou gebaseerd zijn op het model van Harzburg, een methode die midden vorige eeuw door Richard Höhn ontwikkeld werd. Het model stelt de delegatie van verantwoordelijkheden aan het personeel voorop, in combinatie met strikte controle. Aldi zou bijvoorbeeld mystery shoppers inzetten om naar het gedrag van de caissières te peilen. In 2008 barstte er al eens een schandaal los dat draaide rond misbruik van bewakingscamera’s.

Aldi zou echter een doorslaggevend argument hebben om zijn personeel te houden. “Wanneer we 30% meer betalen, werken ze dubbel zo hard”, wist stichter Theo Albrecht te vertellen.