Sustainability is een van de meest besproken onderwerpen binnen voeding: die laatste is immers verantwoordelijk voor 26 tot 34% van de globale uitstoot. Doordat duurzaamheid zo centraal op de radar staat van bedrijven, circuleren er ook wel wat onwaarheden in de markt. Tijd om enkele van die mythes te doorbreken.

Mythe #1: “Lokaal kopen is de oplossing voor sustainability”

Boardroom talks
©

Gondola

Fout! Wanneer we de uitstoot over de keten heen in kaart brengen, neemt transport slechts een beperkt aandeel in van de totale uitstoot. Het leeuwendeel van de uitstoot zit namelijk helemaal in het begin van de keten, bij de landbouw. Wil je effectief een impact hebben op de planeet door je voedingskeuzes aan te passen? Dan is het belangrijker om te kijken naar wat je eet, dan dat je voeding lokaal geteeld is. Vlees, of producten van dierlijke origine, hebben daarbij gemiddeld gezien een aanzienlijk grotere impact op de planeet dan plantaardige producten.

Mythe #2: “Gezonde voeding is onbetaalbaar”

Boardroom talks
©

Gondola

Fout! Volgens een studie van het FAO zou slechts 0,2% van de Belgen niet in staat zijn om gezonde voeding te kunnen kopen. Dat impliceert dus dat gezonde voeding wel degelijk betaalbaar is. Het probleem is dat ongezonde voeding goedkoper en te makkelijk beschikbaar is, waardoor mensen sneller geneigd zijn om dit soort producten te kopen. 

Voeding als categorie is een hefboom om beschikbaar inkomen te besparen. Een Belgische consument gaat gemiddeld gezien net geen 3 keer per week naar de winkel, waar ze telkens geconfronteerd worden met het prijskaartje van hun gekozen producten (Shopper marketing poster 2023). In tegenstelling tot bijvoorbeeld je energiefactuur, die je maar 1 keer per jaar gepresenteerd krijgt. De kost van voeding is daardoor veel tastbaarder. Dat gezonde voeding betaalbaar is is niet voldoende, het moet de goedkoopste en de gemakkelijkste optie zijn voor de consument.

Mythe #3: “Biologische voeding is duurzamer dan conventionele voeding”

Boardroom talks mythe 3
©

Gondola

Fout! Biologisch of organisch is quasi synoniem voor duurzaamheid als je het aan een doorsnee consument zou vragen. Toch is de waarheid niet zo zwart-wit. Uit een metastudie over 742 boerderijen en 90 types voeding blijkt dat er op het gebied van uitstoot (op uitzondering van biologisch fruit) geen significant verschil is tussen gewone en biologische voeding. Als het aankomt op landgebruik scoort bio zelfs slechter. Biologische voeding is dan ook niet per se duurzamer dan conventionele voeding.

Boardroom talks

Naast een boek rond de ‘True cost of food’, waarin Gondola Academy de totale maatschappelijke kost van voeding in kaart brengt en suggesties doet om ons voedingssysteem te verbeteren, lanceert Gondola Academy nu ook zijn Boardroom talks. Tijdens een interactieve sessie van 1 uur worden de grote problemen van voeding in België gekaderd, en een toekomstbeeld geschetst van waar voeding in de nabije toekomst heen zal en moet evolueren. Op die manier wil Gondola Academy u klaarstomen voor de toekomst en u de mogelijkheid geven om uw eigen strategie in vraag te stellen. Interesse in de boardroom talks? Contacteer academy@gondola.be voor meer info.