Europese ambtenaren willen de Europese Commissie overtuigen om een mega-investeringsfonds van 100 miljard euro op te richten tegen Amerikaanse (Google, Apple, Facebook en Apple, de zogenaamde GAFA) en Chinese internetgiganten (Baidu, Alibaba, Tencent en Xiaomi, de zogenaamde BATX). Dat schrijft de website Politico.

Hoewel de GAFA-belasting, de internettaks tegen grote Amerikaanse internetgiganten als Facebook en Apple, nog besproken moet worden, hebben verschillende Europese ambtenaren gisteren gepleit voor de oprichting van een mega-investeringsfonds van 100 miljard euro. Daarmee wil het technologische Europese start-ups met een groot potentieel financieren. Het doel? Deze start-ups laten uitgroeien tot technologiereuzen die in staat zijn om te concurreren met Amerikaanse (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, enz.) en Chinese (Alibaba, Tencent, enz.) bedrijven en die nieuwe wereldwijde standaarden creëren in hun domein. Die investeringen kunnen Europese bedrijven toelaten om zich competitiever en minder kwetsbaar op te stellen bij overnames door bijvoorbeeld grote Amerikaanse groepen.

Politico, dat toegang kreeg tot een rapport over deze offensieve strategie, bracht het nieuws naar buiten. Om welke domeinen het precies gaat, is voorlopig nog onduidelijk, al lijkt de kans groot dat het om artificiële intelligentie, cyberveiligheid en de ruimtevaart gaat. De Europese Commissie benadrukt dat het het rapport nog niet onderzocht heeft, maar het ziet ernaar uit dat Frankrijk en Duitsland alvast voorstanders zijn van het idee. Het is trouwens de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy die volgens Les Echos een eerste voorstel in die richting lanceerde in oktober 2008.