De directie van Wibra wil 30 van de 81 Belgische winkels overnemen. Dat maakte de socialistische vakbond BBTK bekend. Welke dat zullen zijn is nog niet duidelijk.

Enkele weken geleden heeft de directie van Wibra België de gerechtelijke reorganisatie aangevraagd bij de Ondernemingsrechtbank van Gent. De Belgische tak van Wibra is al jaren verlieslatend en heeft te lijden onder het moeilijke economische klimaat, de hoge arbeidskosten en de toenemende concurrentie. Hoewel recente herstelmaatregelen zorgden voor voorzichtig beterschap, diende de coronacrisis de genadeslag toe. Toch lijkt er nu een oplossing voor een deel van de winkels. De directie van Wibra heeft gisteren aan de vakbonden laten weten dat het 30 van de 81 Belgische vestigingen wil overnemen. Welke dat zijn is niet bekend. 

Wat er met de andere winkels zal gebeuren die niet worden overgenomen is evenmin duidelijk. De socialistische vakbond BBTK hoopt dat andere overnemers samen de resterende winkels zullen redden. Zo niet ziet het er slecht uit voor het personeel dat niet aan de slag kan blijven. De vakbond vreest dat de directie het faillissement zal aanvragen voor de overige winkels waardoor de getroffen werknemers niet kunnen profiteren van een opzegvergoeding op basis van anciënniteit. Niet onbelangrijk als je weet dat er heel wat medewerkers een lange carrière bij Wibra hebben opgebouwd.