Twee jaar na de introductie van contactloos betalen in België worden amper 0,27% van de betalingen zo uitgevoerd. Daarom gaan CCV en Mastercard een sensibiliseringscampagne opzetten bij de handelaars. Maar ook bij de banken is er werk aan de winkel.
In mei 2015 was CCV het eerste betaalbedrijf in België dat contactloze betalingen op haar terminals mogelijk maakte. Ter vergelijking: in Nederland werd onlangs de miljardste contactloze betaling verwerkt. “Wij konden steunen op de technologie uit Nederland, waar we marktleider zijn en dus sneller nieuwe technologieën kunnen invoeren”, zegt Tim Meersschaut, COO van CCV.
Sindsdien verwerkte het bedrijf 318.00 contactloze betalingen in ons land, slechts 0,27% van het totale aantal. “Er is nog een lange weg te gaan. De veralgemening komt er pas wanneer alle banken contactloze kaarten uitgeven” stelt hij.
Banken werken niet genoeg mee
Dat contactloos betalen in België maar traag uit de startblokken komt, is volgens Meersschaut voor een deel te wijten aan het feit dat de terminalinfrastructuur van de marktleider op zich liet wachten. Maar wat ook een grote rol speelt, is het feit dat er maar weinig banken zijn die contactloze kaarten uitgeven. Deze kaarten herkent men aan het ‘golfjes-icoontje’.
“Vandaag aanvaarden meer dan twintigduizend CCV terminals contactloze kaarten. Voor de grote forcing is het echter wachten tot alle Belgische banken contactloze kaarten uitgeven” stelt hij.
Ook met de smartphone
Contactloos betalen kan niet alleen met een contactloze kaart, maar nu ook met een smartphone. Dat kan sinds kort op de betaalterminals van CCV met Android Pay. Wel kan dat nog enkel met een kredietkaart van BNP Paribas Fortis, Fintro of Hello! Bank. Deze kaarten kan men aan zijn smartphone linken, die zo een soort digitale kredietkaart wordt.
Met Android Pay is het vandaag mogelijk om contactloos te betalen bij 85.000 betaalterminals in ons land, onder andere in de meeste supermarkten van Carrefour. België is het tiende land ter wereld waar Google Android Pay introduceerde.
Sneller
Volgens Meersschaut zijn handelaars en klanten nochtans ‘erg enthousiast’ over contactloos betalen. De reden hiervoor is dat de aankoop veel sneller afgerond wordt.
“Een contactloze betaling zonder pincode gaat gemiddeld 9 seconden sneller dan een niet-contactloze betaling. Zonder pincode kan dat tot een bedrag van 25 euro. Vanaf dat bedrag wordt de code gevraagd. Per schijf van 50 euro dient men wel telkens opnieuw zijn pincode in te geven”, legt hij uit. In België bedraagt de gemiddelde contactloze betaling 26,80 euro.
Ter vergelijking: in Nederland zijn er steeds meer contactloze betalingen voor bedragen boven 25 euro. Nu is 10% van de contactloze betalingen met pincode. Een jaar geleden was dat nog 5%. Het gemiddelde contactloze pinbedrag steeg bij onze noorderburen daardoor van 8,90 euro tot 11,20 euro.
Campagne van Mastercard en CCV
Omdat de handelaars en de gebruikers enthousiaster worden over contactloos betalen, hebben CCV en Mastercard besloten een sensibiliseringscampagne op te zetten. “Hiermee willen we vooral de handelaars aanzetten om contactloze betalingen te gaan aanvaarden”, aldus Meersschaut tot slot.
Volgens de Betaalvereniging Nederland kost Contactloos betalen een ondernemer gemiddeld 15 eurocent per betaling. Daarin zijn ook alle indirecte kosten meegerekend, zoals de kosten van de automaat en de huur van de benodigde netwerkverbinding. Een klassieke pinbetaling kost gemiddeld 19 eurocent en een contante betaling zelfs 25 eurocent.