Wie elektronische betalingen niet aanvaardt, krijgt een boete. Dat staat in het wetsvoorstel dat kamerlid Leen Dierick (CD&V) heeft ingediend. Dat meldt De Tijd.

De christendemocraten willen dat consumenten in elke handelszaak elektronisch kunnen betalen. “Consumenten verwachten dat en het is ook veiliger”, vertelt Leen Dierick (CD&V) aan De Tijd. Handelaars zouden naar verluidt zelf kunnen kiezen of ze opteren voor een klassieke betaalterminal of betalingen via apps als Payconiq.

Mocht het wetsvoorstel goedgekeurd worden dan loopt een winkelier het risico op een geldboete van 26 tot 10.000 euro. Al moet Cash betalen wel steeds een optie blijven, benadrukt Dierick.

“Er zijn alternatieven om e-betalingen te stimuleren”

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen kan het wetsvoorstel niet smaken. “Elektronisch betalen kost ondanks recente prijsverlagingen nog te veel. Het elektronisch betalen moet voor de handelaar nog goedkoper, ongeacht de speler waarbij hij aangesloten is. Enkel zo kunnen kaartbetalingen nog verder gestimuleerd worden”, vertelt NSZ-voorzitster aan De Tijd.

Betaalleverancier CCV is natuurlijk voorstander van elektronische betalingen maar stelt de geldboetes toch in vraag. "Er zijn alternatieven om elektronisch betalen te stimuleren en dus de veiligheid en het betaalcomfort te verhogen, denk maar aan fiscale maatregelen voor handelaren die inzetten op het stimuleren van elektronisch betalen”, zegt CCO Sam Arckens.

"Nood aan helder beleid"

Voor UNIZO is het dan weer belangrijk dat er wordt gekeken hoe de huidige versnippering van het elektronisch betaallandschap kan worden ingeperkt, zodat handelaars het bos weer door de bomen zien. “Vandaag is het voor hen immers heel moeilijk om te bepalen welke elektronische betaalmogelijkheden wel of niet te aanvaarden. Ook op vlak van overheidsondersteuning voor wie investeert in elektronisch betalen, vraagt UNIZO een meer consequent en helder beleid”, verklaart gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.

Erwin Vandenbosch