Na cannabisolie, hennepboter en cannabisbier komt er bij ons nu ook een brood op basis van hennep op de markt. Wat trekt de voedingsindustrie zo aan in hennep?

Hennep – Latijnse naam: cannabis - is hot. Iets anders kan je niet besluiten als je ziet hoeveel afgeleide voedingsproducten er vandaag op de markt zijn. Op Anuga, de internationale tweejaarlijkse beurs voor de voedingsindustrie in Keulen, waren er verschillende producten met hennep als ingrediënt: kaas en brood met hennep, maar ook ice tea met cannabis, een van de producten die in de innovatiehal van de beurs stond te prijken. Hennepboter is er ook, net als bier met cannabis, en dat laatste is niet zo vreemd: hennep is van dezelfde familie als hop. Tenslotte is er ook hempfu, tofu gemaakt op basis van hennep in plaats van soja.

Dat de voedingsindustrie zoveel interesse toont in de legale vorm van hennep of cannabis – die geen noemenswaardige actieve chemische bestanddelen (minder dan 0,2% THC) heeft - mag geen verwondering wekken. Hennep heeft een hoge voedingswaarde en wordt daardoor soms een ‘superfood’ genoemd. Hennepzaadolie is rijk aan het omega-3-vetzuur, alfa-linoleenzuur en het omega-6-vetzuur, linolzuur. En dat in goeie verhouding omega-3- over omega-6-vetzuren. Interessant, want de inname aan de semi-essentiële omega-3-vetzuren is meestal te laag in ons Westers dieet. Daarnaast is hennep is een zeldzame bron van GLA (gamma-linoleen zuur). Dit vetzuur is belangrijk voor de hydratatie en soepelheid van de huid. Vandaar de toepassing van hennepolie in tal van cosmeticaproducten, zoals shampoo. 

Het bijzondere aan hennep is bovendien dat het een streekeigen gewas is. Tot de negentiende eeuw kwam het bij ons vrij frequent voor – de Kempen hebben er zelfs hun naam aan te danken: Kemp is een lokaal woord voor hennep. Het maakt van hennep een duurzaam product: het moet niet van overzees naar hier geïmporteerd worden. De hennepplant groeit het best in een gematigd klimaat, heeft geen chemische bestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen nodig, kan zonder kunstmest geteeld worden en verbruikt in vergelijking met katoen slechts een derde zoveel water. Door de diepe en fijne wortels gaat hennep erosie tegen en draagt het bij aan de verbetering van de grondstructuur. Daardoor draagt het bij aan de duurzaamheid van de teelt en past het ook goed in de biologische landbouw.

In Frankrijk leeft al langer de overtuiging dat hennep heel wat mogelijkheden biedt als grondstof voor de industrie, maar ook voeding. Het land is met zo’n 9.000 hectare veruit de grootste hennepproducent in Europa. In totaal is er in Europa zo’n 10.000 tot 18.0000 hectare (naargelang de bron) landbouwgrond die voorbehouden is aan hennep. Bij ons probeert vzw Inagro, onderzoeks- en adviescentrum voor land- en tuinbouw, de productie van hennep zoveel mogelijk te steunen. Voor het op de markt brengen van voedingsproducten met hennep is wel de toelating nodig van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, om zeker te zijn dat de THC-waarden onder de drempel blijven.