BNP Paribas Fortis koopt via haar durfkapitaalpoot een minderheidsaandeel in Het Anker, de brouwerij achter het Gouden Carolus-bier. De bank wil zo de investerings- en expansieplannen van de Mechelse stadsbrouwer ondersteunen.

BNP Paribas Fortis Private Equity is op 24 juni 2016 toegetreden als minderheidsaandeelhouder van Het Anker, dat vooral bekend is van het speciaalbier Gouden Carolus. Hoeveel de private equity-poot van de bank in de brouwerij pompt is niet bekend, maar het vers geld moet vooral de investeringsplannen van Het Anker faciliteren. Zo plant de brouwerij volgens De Tijd de aankoop van een tweede fabriekshal naast de site in Mechelen-Noord. “Er staat een investeringsplan van heel wat miljoenen in de steigers. Met deze partner kunnen we dat versnellen”, zegt Charles Leclef (eigenaar Het Anker) in de zakenkrant.

Beide partijen benadrukken wel dat de familiale identiteit van het bedrijf behouden blijft. “Voor mij is het familiale karakter van de groeiende onderneming van groot belang. Dankzij dit akkoord zijn we gesterkt om de familiale- en zakelijke uitdagingen in de toekomst aan te gaan”, zegt Leclef.

Raf Moons, investment director, BNP Paribas Fortis Private Equity: “Het Anker heeft alle kenmerken van een gezonde Belgische familiale KMO. De kapitaalverhoging geeft de onderneming financiële ruimte om haar expansieplannen op duurzame wijze te realiseren. Anderzijds biedt onze investering een oplossing om ook in de toekomst het bedrijf familiaal te verankeren. De kapitaalverhoging in Het Anker is daarom een perfecte illustratie van de investeringsaanpak van BNPP Fortis Private Equity.”