De rekken van verschillende Delhaize-winkels in heel het land zijn half of zelfs volledig leeg. Bevoorradingsproblemen door de overstromingen en het nieuwe geautomatiseerde distributiecentrum liggen aan de basis van het probleem.

Wie onlangs bij Delhaize is geweest, heeft het misschien zelf gemerkt: sinds kort zijn heel wat schappen er half of zelfs helemaal leeg. Daarbij gaat het zowel om groenten, fruit, zuivel als vlees en vis. De oorzaak is te vinden bij de overstromingen, waardoor een vlotte bevoorrading wordt gehinderd. “Door de beperkte bereikbaarheid van enkele regio’s waren chauffeurs langer onderweg en konden ze geen geplande tweede of derde rit uitvoeren. In sommige gevallen moesten ze zelfs gevuld terugkeren naar het magazijn”, schrijft de directie in een mededeling aan de winkeliers, aldus De Tijd. Maar liefst 40 Delhaize-winkels hebben schade opgelopen door de overstromingen en sommige wegen in Wallonië zijn nog steeds moeilijk bereikbaar. Bovendien zijn sommige winkels nog niet opgelapt. Volgens de directie vraag het immers veel werk om alle getroffen winkels leeg te maken en opnieuw te bevoorraden. Dit kan nog enige tijd duren.

Al jaren bevoorradingsproblemen

Andere ketens zoals Colruyt of Aldi lijken daarentegen geen grote bevoorradingsproblemen te hebben gehad na de overstromingen, althans niet zo wijdverspreid als bij Delhaize. Volgens De Tijd zijn de bevoorradingsproblemen dan ook niet enkel te wijten aan de overstromingen. Delhaize kampt namelijk al verschillende jaren met problemen, die verergerd zijn met de komst van het nieuwe geautomatiseerde distributiecentrum in Ninove drie jaar geleden. De supermarktketen krijgt er de IT-problemen maar niet opgelost. 

Rechtszaak?

Zelfstandigenorganisatie Unizo laat het hier niet bij en is van plan om Delhaize voor de rechter te dagen als de problemen niet snel worden opgelost. “We houden de situatie bij Delhaize al maanden nauwlettend in het oog met een advocatenkantoor. Komt Delhaize in het najaar niet financieel over de brug, dan trekken we naar de rechtbank”, reageert Luc Ardies van Buurtsuper.