Belgen willen na de coronacrisis duurzamer consumeren. Daarbij willen ze vooral meer lokale en fairtradeproducten kopen, gevolgd door bulk en bio. Dat blijkt uit een studie van Fairtrade Belgium.

Tussen 28 en 30 april 2020 peilde Fairtrade Belgium bij een panel van 1.073 Belgen boven de 18 jaar naar hun consumptiegewoontes die ze verwachten te hebben na de crisis. Daaruit blijkt dat Belgen na de crisis duurzamer willen consumeren. 36% van de respondenten gaf aan het eerder eens te zijn met het feit “om meer aandacht te besteden aan duurzame voeding dan voor de crisis” (42% is het noch eens noch oneens met deze stelling). Daarnaast vroeg het onderzoek welke soort producten consumenten meer dachten te gaan eten na de crisis. De Belgen plaatsen "lokale producten" (42%) op de eerste plaats, gevolgd door "fairtradeproducten" (23%), "bulkproducten" (19%) en ten slotte "bioproducten" (14%). Dat zou lokale producenten met andere woorden ten goede komen.  

Lokaal en fair trade erg populair

In dee studie werd ook gepeild naar de beschikbaarheid van producten in supermarkten: welke producten moeten meer aanwezig zijn in de schappen? 39% van de ondervraagden is het eerder mee eens en 20% van de ondervraagden is het er zelfs sterk mee eens dat de crisis de supermarkten ertoe moet aanzetten de voorkeur te geven aan duurzamere voeding. Maar welke soorten producten verkiezen de consumenten dan? Ten eerste lokale hoeveproducten (59% van de Belgen is voor), gevolgd door fairtradeproducten (40%), bulkproducten (30%) en ten slotte bioproducten (25%). De studie toont ook aan dat bereide gerechten minder gunstig lijken te zijn door de crisis, in tegenstelling tot witte producten.