Annick van Overstraeten is na 10 jaar als CEO van Lunchgarden aan de deur gezet. Een meningsverschil met hoofdaandeelhouder Bregal Freshstream ligt aan de basis van haar vertrek.

De hoofdaandeelhouder van Lunch Garden, het Britse investeringsfonds Bregal Freshstream, dat eigendom is van de Nederlandse familie Brenninkmeijer (eigenaar van C&A), was bezig met een reorganisatie van het personeel. Hoe die reorganisatie er precies zou uitzien, is officieel niet bekend, maar de voormalige CEO van Lunchgarden, die “correct en loyaal aan het personeel wou blijven”, was het niet eens met het reorganisatieplan. En dat meningsverschil heeft er uiteindelijk toe geleid dat de 54-jarige topvrouw gisteren aan de deur gezet is. 

Nochtans heeft Annick van Overstraeten er een mooi parcours opzitten bij Lunchgarden. Zo is ze er op briljante wijze in geslaagd om het roer van een schip dat aan het begin van de jaren 2000 aan snelheid verloor, om te gooien en het bedrijf weer op het juiste pad te krijgen. Met maar liefst 75 vestigingen in heel het land en 1.300 medewerkers had de restaurantketen zijn faam teruggewonnen. Zo steeg de omzet in tien jaar tijd met 20% tot een jaarlijkse omzet van 140 miljoen euro. "We hebben niet de ambitie om sexy of hip te zijn, we willen gewoon een plek bieden waar je je goed voelt. We bieden een oplossing voor diegenen die niet willen koken", verklaarde de voormalige CEO regelmatig. Haar vertrek is dan ook een zware klap voor het bedrijf. Zeker als je weet dat Annick Van Overstraeten het bedrijf in de afgelopen 10 jaar gemoderniseerd heeft door het restaurantconcept ook naar onder meer musea en ziekenhuizen te brengen. 

"De hoofdaandeelhouder is Brits en heeft weinig kennis van het terrein”

"We werken al verschillende jaren met Lunch Garden en we hadden al een paar maanden het gevoel dat Annick van Overstraeten niet meer vrij was in haar beslissingen“, onthult een bron die dicht bij de zaak betrokken is. "De hoofdaandeelhouder nam duidelijk bepaalde beslissingen. Het lokale management, onder leiding van Annick van Overstraeten en Sabine Vanderveken, marketingdirecteur, bleef echter efficiënt. Er was dus al onenigheid vóór de coronacrisis, maar het is zeer waarschijnlijk dat de crisis het meningsverschil versterkt heeft. Het investeringsfonds Bregal Freshstream heeft volgens mij een aantal verrassende keuzes gemaakt. Enerzijds kennen de aandeelhouders de Belgische markt niet omdat ze actief zijn in Groot-Brittannië. Anderzijds zijn ze niet gespecialiseerd in restaurants en retail, dus nemen ze ongepaste beslissingen", aldus de bron. Ann Biebuyck, van 2010 tot 2017 inkoopdirecteur bij Lunch Garden en lid van het directiecomité, neemt deze week de leiding van het bedrijf over. Zij moet de heropening van de restaurants begeleiden, van zodra de regering dit toelaat.