In de eerste zes maanden van het jaar zijn er 4.000 flexi-jobs gecreëerd in de handel. Dat blijkt uit cijfers die Gondola opvroeg bij Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer.

“Het systeem van de flexi-jobs is een succes in de handel”, vertelt staatssecretaris Philippe De Backer ons. Sinds januari van dit jaar werd het systeem ingevoerd in de handel (supermarkten, buurtsupermarkten, bakkers, beenhouwers, …), nadat het eerder al een succes bleek in de horeca. In totaal kwamen er in de eerste helft van dit jaar 4.059 flexi-jobs in de handel. Dat is een succes, als is het minder dan een tiende van het totale aantal flexi-jobbers in ons land, dat 43.146 bedraagt. Flexi-jobs zijn voor alle duidelijkheid bedoeld voor mensen die al werken of gepensioneerd zijn en willen bijklussen zonder belastingen of sociale bijdragen te betalen. Het voordeel voor werkgevers is dat ze flexi-jobbers op piekmomenten kunnen inzetten en daarbij slechts een beperkte werkgeversbijdrage (25%) betalen.

Het gros van de flexi-jobbers (32.804) werkt in de horeca, de sector waar het systeem al in 2015 ingevoerd werd. “We hadden geen specifiek doel vooropgesteld, maar het is duidelijk dat de uitbreiding van de flexi-jobs naar de handel een succes is”, aldus de staatssecretaris. “Meer en meer werknemers én werkgevers kennen ook het systeem en maken er dan ook graag gebruik van, omdat het én eenvoudig is én omdat het zeer goed inspeelt op piekperiodes.”

De handel was vragende partij om het systeem in te voeren, omdat er ook daar piekperiodes zijn waarin flexi-jobbers soelaas bieden. “Na een halfjaar krijgen we positieve feedback van werkgevers, die personeel veel makkelijker inzetten, én van werknemers, die een extra centje kunnen bijverdienen”, aldus de staatssecretaris. 

Voor de retailsector in ons land is het systeem duidelijk een voordeel. De behoefte aan flexibiliteit is groot. Niet voor niets doet ook studentenarbeid in de retail het steeds beter, door de versoepeling van de voorwaarden waaronder studenten aan de slag mogen. Samen met de horeca is de retail daarmee de sector waar de flexibilisering van de arbeidsmarkt zich het duidelijkst laat voelen. “Flexi-jobs zijn duidelijk een antwoord op de noden van de sector, al zijn er ook beperkingen bij sommige supermarkten, waar er afgesproken werd dat kassiers niet ook de rekken vullen”, zegt retailexpert Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola Group. “Daarnaast is er ook de loonhandicap die de Belgische retail nog parten speelt. Daar verandert het systeem van flexi-jobs niet fundamenteels aan.”