De Belgische aardappelsector dreigt door de coronacrisis ruim 200 miljoen euro te verliezen. Door een terugval in de vraag blijft 1 miljoen ton aardappelen achter bij de boeren. De sector vreest het ergste en vraagt Europese steun.

Het gaat niet goed met de Belgische aardappelsector. Door de coronacrisis moeten veel restaurants verplicht hun deuren sluiten en worden ook events aan de lopende band afgelast, waardoor de consumptie van Belgische frieten drastisch slinkt. Slecht nieuws dus voor de Belgische aardappelboeren die maar liefst 90% van hun verkoop van diepvriesfrieten uit export halen, aldus De Tijd.

Waar vorig jaar nog 2,7 miljoen ton (+8,1% tegenover 2018) aan diepgevroren aardappelproducten naar het buitenland werd geëxporteerd en zo 1,9 miljard euro (+18,2%) opleverde, vrezen boeren nu met hun stock te blijven zitten. In het begin van de crisis leek er nog een lichtpuntje aan het einde van de tunnel: want door het hamstergedrag raakten de frieten toch nog verkocht, maar daar is nu een einde aangekomen. Belgapom, de federatie van aardappelverwerkende bedrijven, vreest voor het ergste, want ruim 1 miljoen ton aardappelen, goed voor zo’n 150 à 200 miljoen euro, dreigen door de crisis verloren te gaan.

“De diepvriesfrietenmakers stockeren hun voorraden nu in magazijnen om ze in betere tijden te verkopen”, vertelt Romain Cools van Belgapom aan De Tijd. “Maar intussen raken de magazijnen steeds voller, waardoor sommige bedrijven beslist hebben om geen nieuwe diepvriesfrieten te maken.” En dat heeft een directe impact op de boeren, die nu achterblijven met hun voorraad. Al zal een groot deel daarvan uiteindelijk toch nog naar aardappelverwerkers gaan, omdat de verkoop ervan al was vastgelegd in contracten.  Toch is er slecht nieuws voor ruim 1 miljoen ton aardappelen, dat normaal via schommelende marktprijzen werd verkocht, maar dat door de weggevallen vraag als dierenvoeding dreigt te eindigen.

En dat is niet alles, ook de nieuwe oogst die momenteel gezaaid is en die in het vroege najaar moet klaar zijn, dreigt in gevaar te komen. Aardappelverwerkers die met overschotten zitten, stoppen de contracten voor de nieuwe teelt, al vergoeden ze volgens Belgapom wel het pootgoed en de pacht. Boeren en met uitbreiding ook belangrijke aardappelverwerkers als McCain en Agristo,die vorig jaar nog enkele honderden miljoenen euro’s investeren, dreigen daardoor een pak inkomsten te verliezen. De sector vreest voor een bloedbad en vraagt Europa om steun. Al is de sector er niet helemaal gerust in dat het die steun ook effectief zal krijgen, aangezien de mislukte oogst twee jaar geleden door het droge weer ook niet op een vergoeding kon rekenen.