Officieel is de start van de soldenperiode nog steeds voorzien voor 2 januari 2021. Handelsfederatie Comeos wil die datum behouden, maar Mode Unie, de federatie die de mode-industrie samenbrengt, vraagt om de solden uit te stellen tot 1 februari 2021.

Of de soldenperiode zal worden opgeschoven van 2 januari naar 1 februari 2021, zoals sectorfederatie Mode Unie vraagt, zal in de komende dagen moeten blijken. Voorlopig is het nog wachten op een beslissing van de minister van Economische Zaken, Pierre-Yves Dermagne. "Het is noodzakelijk dat we hierover uitsluitsel krijgen. De sperperiode start normaal gezien op 2 december, dat is één dag na de heropening, en modehandelaars willen weten waar ze staan en hoe ze hun kortingsstrategie moeten plannen", benadrukt Isolde Delanghe, directeur bij Mode Unie. Na de verplichte sluiting op 2 november deed de sectorfederatie een bevraging rond het verschuiven van de wintersolden. 757 modehandelaars vulden de enquête in en ruim 72,8% is voorstander van de vraag om de solden te verschuiven naar 1 februari. Eerder werd de verschuiving van de zomersolden ook al positief onthaald. 73,2% van de modehandelaars geeft aan dat de verschuiving van de zomersolden, ondanks de hittegolf en de verstrengde maatregelen vanaf eind juli, achteraf gezien een goed idee was.

Stock geraakt niet verkocht

"De modesector is uitermate tevreden op 1 december de deuren te kunnen openen, maar het gemaakte verlies valt niet meer op te halen in december alleen”, vervolgt Isolde Delanghe. “De periode om met een normalere marge te verkopen moet dus verlengd worden om het nog leefbaar te houden voor onze retailers." De wintercollectie werd in februari 2020 aangekocht, toen er nog geen sprake was van corona. Modehandelaars kochten dus, net zoals de zomercollectie, in met een normaal winterseizoen in gedachten. Deze grote stockvoorraad hangt nu, vier weken na de verplichte sluiting, nog voor 50% in de modewinkels. “Door het verschuiven van de zomersolden naar augustus is het winterseizoen een pak ingekort: de verkoop start normaal midden augustus, nu was dit pas begin september. Tel hier vier weken verplichte sluiting bij en dan komen we op 2,5 maanden om de volledige winterstock de deur uit te krijgen in plaats van 4,5 maanden”, besluit ze.

“De zomersolden waren desastreus”

Comeos, de vertegenwoordiger van de kledingketens, is resoluut tegen een uitstel van de wintersolden. De organisatie benadrukt dat de solden niet alleen belangrijk zijn voor kledingwinkels, maar ook voor meubelzaken, de health&beauty-, electro-, game- en sportwinkels. “Het uitstellen van de wintersolden is een slechte zaak voor de handelaars maar vooral ook voor de consumenten die veel langer moeten wachten om koopjes te doen”, aldus Dominique Michel, CEO van Comeos. Hij benadrukt dat de uitgestelde zomersolden rampzalig waren. “In de ganse zomerperiode draaiden de kleidingketens -17% in juni ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, -30% in juli en zelfs -5% in de nieuwe soldenmaand augustus in vergelijking met augustus 2019", vervolgt hij. “Solden verschuiven naar eind januari of later betekent dat er geen verkoop zal worden gerealiseerd tijdens de maand januari. De consumenten hebben net de eindejaarsperiode achter de rug en zullen niet meer aankopen aan volle prijs. Bovendien betekent het ook een vrijgeleide voor alle online platformen. Nu al gaat meer dan de helft van de online aankopen naar buitenlandse aankoopplatformen. Online platformen die niet gebonden zijn aan dezelfde spelregels als de fysieke winkels en waar de consumenten in januari naar hartelust online hun solden kunnen aankopen.”

Update: 2 december 2020

De wintersolden worden dan toch niet uitgesteld naar 1 februari, zoals Mode Unie eerder vroeg. Dat maakte minister van Economie Jean-Pierre Dermagne bekend. Wel beginnen ze pas op maandag 4 januari in plaats van zaterdag 2 januari. Door de solden op een weekdag te laten beginnen, hoopt de minister de grote drukte te vermijden. Hoewel handelsfederatie Comeos en zelfstandigenorganisatie Unizo opgelucht ademhalen, is sectorfederatie Mode Unie erg teleurgesteld. "Ten eerste zal het op de koppen lopen zijn in het weekend van 2 en 3 januari. Grote, internationale ketens zullen op zaterdag 2 én zondag 3 januari grote kortingen aanbieden via koppelverkoop en zo veel volk op de been brengen, vooral in de grotere steden", reageert Isolde Delanghe, directeur bij Mode Unie. "Door de beslissing zorgt de minister dus niet enkel voor een extra volkstoeloop in tijden waar we dit net willen vermijden, hij zet het belang van grote, internationale ketens voor de belangen van zelfstandige mode ondernemers, die wél bijdragen aan onze Belgische maatschappij. Een meer dan gemiste kans om onze eigen ondernemers, die het na de tweede verplichte sluiting dit jaar bijzonder moeilijk hebben, te ondersteunen met een maatregel die de overheid geen geld kost." De sectorfederatie benadrukt dat deze beslissing het onmogelijk maakt voor zelfstandige modehandelaars om de gigantische stockvoorraad die nog in de winkels hangt, de deur uit te krijgen. Daarnaast dringt Mode Unie aan op gepaste federale steunmaatregelen om de grote verliezen door deze beslissing op te vangen.