Opmerkelijk: voor het eerst in 14 jaar tijd ziet onderzoeksbureau Locatus een daling in de winkelleegstand. Alleen duidt het niet op een herstel van de retailsector in ons land.

Afgaand op het aantal leegstaande panden gaat het niet goed met de fysieke retail in ons land. Al sinds 2008 stijgt de winkelleegstand in ons land. Van 5,1% in 2008 ging het naar 11,8% in begin 2021, aldus Locatus. Vorig jaar kwam een einde aan die stijging. In het begin van dit jaar stonden er minder winkels leeg dan een jaar geleden: in plaats van 11,8% stond er 11,6% van de panden er ongebruikt bij. In absolute getallen betekent dat een daling van 23.898 naar 23.405. Daarbij komt dat ook het aantal leegstaande meters vorig jaar gedaald is. Procentueel daalde de leegstand van 10,1% van de oppervlakte aan het begin van 2021 naar 9,8% aan het begin van 2022. In absolute zin, is er vorig jaar ruim 100.000 m2 aan winkelruimte minder leeg komen te staan.

Locatus waarschuwt dat de kentering niet wijst op een herstel in de retailsector. Volgens het bureau heeft dat onder meer te maken met de overheidssteun tijdens de coronacrisis, die ervoor zorgden dat veel ondernemingen de periode konden doorkomen, maar nu toch hun activiteiten zullen moeten stopzetten. Daarnaast waren er andere winkels die wisten te profiteren van de coronacrisis, zoals woonwinkels en voedingswinkels. Tenslotte hebben veel leegstaande panden een andere functie gekregen, waardoor ze niet meer als winkelpand genoteerd staan. De afname van de winkelleegstand is niet te merken in de grote winkelsteden, vooral omdat de huurprijzen daar hoger zijn. De grootste daling in leegstand is te zien in Wallonië, al neemt die daar wel op verschillende plaatsen nog altijd problematische vormen aan. Globaal is er vandaag nog altijd een overaanbod van winkelpanden.