De Belgische retailsector misliep in 2014 927 miljoen euro aan inkomsten mis door winkeldiefstal, leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten. Daarmee bevindt België zich bij de slechtste leerlingen in Europa. Dat blijkt uit de Global Retail Theft Barometer, een onafhankelijk wereldwijd onderzoek uitgevoerd door The Smart Cube in opdracht van Checkpoint Systems.

België bij slechtste leerlingen van EuropaWinkelcriminaliteit is in België met een percentage van 1,19% op de totale retailomzet nog steeds een groot probleem. Van alle landen die deelnamen aan de studie laat België net de Verenigde Staten achter zich (1,27%). België scoort slechter dan het Europees gemiddelde van 1,05%. In Europa doen enkel Nederland (1,48%), Finland (1,38%), Spanje (1,33%) en Zweden (1,20%) het slechter. Buurlanden Duitsland (1,08%), het Verenigd Koninkrijk (0,89%) en Frankrijk (0,81%) doen het opvallend beter dan België. De drie beste leerlingen van de klas zijn bovendien allemaal Europees: Noorwegen (0,75%), Zwitserland (0,76%) en Frankrijk (0,81%) noteerden in 2014 de laagste derving van alle deelnemende landen. Buurland Nederland is Europees kampioen winkelcriminaliteit.

 

Belgische retail onderschat kost van leveranciersfraudeDerving heeft verschillende oorzaken. De diefstalbarometer maakt een onderscheid tussen 4 categorieën: winkeldiefstal, diefstal door personeel, verlies ten gevolge van administratieve fouten en leveranciersfraude. Winkeldiefstal vertegenwoordigt in de Belgische retail bijna de helft (48%) van het totale omzetverlies door winkelcriminaliteit (445 miljoen euro). Daarmee zit België 10 procentpunten boven het wereldwijd gemiddelde en zes procentpunten boven het Europees gemiddelde. Toch heeft België minder last van winkeldiefstal dan de meeste andere Europese landen. Van de buurlanden hebben enkel het Verenigd Koninkrijk (26%) en Frankrijk (44%) minder last van stelende klanten. Duitse retailers verliezen dan weer 65% van hun omzet door winkeldieven. De Nederlandse retail schrijft zelfs 73% van derving op het conto van winkeldieven. 

Toch kunnen Belgische retailers nog iets leren van hun Nederlandse collega’s. Het Nederlandse winkelpersoneel behoort tot het eerlijkste van Europa. Enkel Duitse (11%) en Oostenrijkse (10%) winkelbedienden stelen minder van hun baas dan hun Nederlandse collega’s (14%). Stelend winkelpersoneel vertegenwoordigt in het totale verlies van de Belgische retailers 29% of 296 miljoen euro verlies. Daarmee bevindt België zich in de Europese middenmoot. Het percentage ligt iets boven het Europese gemiddelde van 25%, maar is aanzienlijk lager dan het wereldwijde gemiddelde van 39%. Het is trouwens de eerste keer in de geschiedenis van de diefstalbarometer dat de ondervraagde retailers van alle deelnemende landen diefstal door personeel als de grootste bron van verlies aanduiden. 

Een aandachtspunt voor de Belgische retailers is leveranciersfraude. Tien procent van de derving (92 miljoen euro) is te wijten aan frauduleuze leveranciers. België laat hier enkel Frankrijk en Polen (beide 11%), Italië en Portugal (beide 13%) en Noorwegen (30%) achter zich. De Nederlandse retailsector verliest het minst (amper 1%) door leveranciersfraude in vergelijking met de rest van Europa. Belgische retailers verliezen 13% van hun omzet door administratieve fouten. Dat ligt maar liefst 11% lager dan het Europese gemiddelde van 24%. 

 

Drogisterijen grootste slachtoffer In Europa lijden drogisterijen het meest onder winkelcriminaliteit. In 2014 verloren ze er maar liefst 2,25% van hun omzet door. Dat ligt hoger dan het wereldwijde percentage (1,99%). Maar ook wereldwijd verliezen drogisterijen het meest door winkelcriminelen. Verder incasseren juweliers (1,66%) en grootwarenhuizen (1,47%) aanzienlijke verliezen. 

Meest gestolen producten in EuropaWinkeldieven en winkelpersoneel hebben het vooral gemunt op producten die ze eenvoudig kunnen verstoppen, een groot publiek aanspreken en een afzetmarkt hebben om door te verkopen. Concreet gaat het om elektrisch gereedschap, GSM-accessoires, modeaccessoires, batterijen, sterke drank en scheermesjes. 

Investeringen in antidiefstaloplossingenIn 2014 investeerden Belgische retailers 0,50% van hun omzet in antidiefstaloplossingen, goed voor een bedrag van 389 miljoen euro. Daarmee investeerde België na Zweden (0,40%) en Turkije (0,30%) het minst van alle deelnemende Europese landen in diefstalpreventie. Europese landen die wel fors investeerden in antidiefstal zijn Spanje (1,37%), Frankrijk (1,36%), Duitsland (1,31%), Oostenrijk (1,25%) en Nederland (1,10%). Het Belgische percentage ligt lager dan wat Europese retailers gemiddeld investeerden in dezelfde periode (1,07%), en heel wat lager dan het wereldwijde gemiddelde (1,19%). 

Dominique Reumers, Key Account Manager Benelux bij Checkpoint Systems, ijvert voor strategische investeringen in antidiefstaloplossingen: “Zoals in vele andere Europese landen is de georganiseerde retailcriminaliteit één van de hoofdredenen voor de stijgende verliezen in de Belgische retail. Het groeiend aantal buitenlandse bendes is jaar na jaar inventiever om antidiefstaloplossingen te omzeilen.” 

Retailers zullen de komende jaren extra inzicht moeten verkrijgen in welke producten er precies gestolen worden en hoe,” besluit Reumers. “Op basis van die data kunnen ze dan hun beveiligingspolitiek onder de loep nemen en waar nodig aanpassen. Alleen zo zullen de Belgische retailers de verliezen veroorzaakt door de georganiseerde bendes terug kunnen dringen.