Multipharma heeft een website gelanceerd waarop medicijnen op voorschrift ‘gereserveerd’ worden. Die webwinkel integreert tevens de parafarmaceutische en voorschriftvrije geneesmiddelen producten die het apothekersnetwerk tot voor kort verkocht via zijn webshop iU.be.  

Multipharma is een coöperatie die vandaag 300 apotheken telt. Ze omvat de ketens Multipharma, de Voorzorg Mechelen en iU by Multipharma. Die laatste is gespecialiseerd in de distributie van parafarmaceutische producten.  Ze maakt sinds 1995deel uit van de Multipharma-groep en telt 23 winkels verdeeld over de belangrijkste shoppingcenters en winkelstraten van België Ze. Vier jaar geleden lanceerde iU een eigen webshop voor parafarmaceutische producten voorschriftvrije geneesmiddelen.

Voortbouwend op die ervaring heeft Multipharma nu de website www.multipharma.be ontwikkeld, waarop niet alleen de iU-producten worden verkocht, maar ook geneesmiddelen op voorschrift. Deze laatsten worden niet verstuurd, maar gereserveerd om afgehaald te worden bij een van de apothekers van het netwerk. De andere producten kunnen overal in België afgeleverd worden (voor wat wettelijk is toegestaan).

 

Contactpunt

Volgens Fabienne Bryskère, gedelegeerd bestuurder van de coöperatie Multipharma, is het nieuwe platform geen extra verkooppunt, maar een extra contactpunt. “Mensen hebben behoefte aan een persoonlijk contact. We hebben onze nieuwe website dan ook ontworpen in een geest van complementariteit tussen het gemak die de digitale technologie biedt enerzijds en de nood aan advies en gepersonaliseerde opvolging anderzijds”, zegt ze.

Huisapotheker

Volgens Multipharma worden apothekers vandaag de dag geconfronteerd met de toenemende concurrentie van online verkopers van parafarmaceutische producten en voorschriftvrije geneesmiddelen. Door te opereren als verkoop- én contactpunt voor de patiënt wil de coöperatie de rol van de apotheker als adviesverlener benadrukken. Deze rol die door de minister van Volksgezondheid werd erkend toen begin oktober het programma van de ‘huisapotheker’ werd gelanceerd.