De Vlaamse overheid is bereid om maximum twee maanden huur als lening te geven aan handelaars. Voorwaarde is dat de verhuurder één of twee maanden huur kwijtschelden. 

De Vlaamse overheid engageert zich om maximum twee maanden huur als lening te geven aan de huurder op voorwaarde dat de verhuurder één of twee maanden huur kwijtscheldt. Zo kunnen huurders tot 25.000 euro lenen aan een rente van twee procent en moet pas na zes maanden gestart worden met de terugbetaling. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) vrijdag bekendgemaakt. De regeling komt er nadat er tussen retailers en vastgoedeigenaars een dispuut rees over het al dan niet betalen van huur tijdens de corona-crisis.

Sommige ondernemers kampen door de coronacrisis met problemen om hun vaste kosten, zoals de huur van hun pand, te betalen. Ondernemersorganisatie Unizo legde al een voorstel rond de betaling van de handelshuur op tafel. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) had heeft daarover binnen de Vlaamse regering een akkoord uitgewerkt. Het laat toe om de betaling van de handelshuur drie of vier maand op te schorten. De overheid is bereid om maximaal twee maanden huur als lening te geven aan de huurder, op voorwaarde dat de verhuurder één of twee maanden huur kwijtscheldt. Als de verhuurder één of twee maanden huur kwijtscheldt, kan de huurder voor de betaling van maximum twee maanden huur terecht bij de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen voor een lening. Die lening bedraagt maximaal 25.000 euro over een periode van twee jaar en dient terugbetaald te worden in maximum 18 maanden. De terugbetalingen zelf moeten maar starten na zes maanden. De rente, inclusief bankkosten, bedraagt 2 procent. Enkel ondernemers die hun locatie moesten sluiten omwille van de coronamaatregelen kunnen een beroep doen op het systeem.