Het gros van de producten dat te koop aangeboden wordt in onlinewinkels Ali-Express, eBay, Wish, LightInTheBox en Amazon is onveilig. Dat blijkt uit een test van zes Europese consumentenorganisaties, waaronder Test-Aankoop.

Wie op zoek is naar een rookmelder koopt die maar beter niet online, en hetzelfde geldt voor speelgoed: dat is vaak gemaakt uit materialen die kankerverwekkend of hormoonverstorend zijn. Dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek, waarin aan het licht kwam dat twee derde van de consumentenproducten die op online verkoopplatformen Ali-Express, eBay, Wish, LightInTheBox en Amazon werden gekocht, niet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Test-Aankoop werkte voor dit onderzoek samen met consumentenorganisaties uit vijf andere Europese landen. 

In de loop van vorig jaar kochten de organisaties 250 producten, van elektronica zoals usb-laders, energie-opladers en kerstverlichting tot cosmetica, kinderkledij, juwelen, fiets- en motorhelmen en kinderspeelgoed. Niet minder dan 165 van de 250 producten voldeden niet aan de Europese veiligheidregels. De meest voorkomende mankementen zijn de slechte kwaliteit of de aanwezigheid van ongewenste chemische stoffen. Wie zo'n producten koopt, moet het bovendien doen met een zeer gebrekkige informatie op de verpakking, zoals foutieve en onleesbare informatie, tot info die enkel in de Chinese taal wordt verstrekt. 

De consumentenorganisaties roepen op tot een herziening van het Europese regelgevingskader, zodat meer verantwoordelijkheid bij de platformen komt te liggen.  Zo stelt zij voor om een verplichting te voorzien waarbij alle gemelde producten die als gevaarlijk worden beschouwd, binnen een periode van 24 uur uit de handel dienen te worden genomen, op straffe van sancties. De overheden moeten ook over de nodige middelen en instrumenten beschikken om een doeltreffend markttoezicht uit te oefenen, wat vandaag helaas niet het geval is. Test Aankoop bracht de Europese Commissaris voor Consumentenbescherming, Didier Reynders, op de hoogte van zijn bevindingen en eisen.