Dieter Penninckx, het gezicht achter Brantano en andere winkelketens, koopt samen met Olivier Somers voetbalclub KV Mechelen. Vooral de naam Penninckx is een verrassing. De intrede van Somers was al een half jaar bekend. Dat meldt De Standaard.

De verkoop van KV Mechelen, die in het Belgisch Staatsblad verscheen en eerst werd opgemerkt door de website De Rijkste Belgen, dateert van 22 december. KV Mechelen werd toen omgevormd van VZW tot een naamloze vennootschap. Er kwam toen ook een kapitaalinjectie van 5,625 miljoen euro, meteen ook de waarde van alle aantal aandelen van KV Mechelen.

Retailkoning Dieter Penninckx en Olivier Somers legden elke 2 miljoen euro op tafel en hebben zo samen 70 procent van de aandelen in handen. Penninckx is de sterke man achter het beursgenoteerde FNG dat recent nog het overheidsfonds PMV aantrok voor een kapitaalinjectie.

Penninckx overziet winkelformules als Brantano, Etam en Fred & Ginger en is bezig met een snelle expansie in de Benelux. Zo wordt Brantano shirtsponsor van KV Mechelen. Olivier Somers is bekend van het geschenkbedrijf Gemaco, dat al sponsor was van KV Mechelen.

De verkoop van KV Mechelen volgt kort op de verkoop van KFCO Beerschot Wilrijk en RSC Anderlecht. Eerder wisselde ook al OH Leuven en FC Antwerp van eigenaar.

De transactie werd al in september in het vooruitzicht gesteld door voorzitter Johan Timmermans. Toen raakte al bekend dat Olivier Somers ging investeren in KV Mechelen. “Hij is al jaren trouwe supporter en wil nu ook bijdragen aan onze werking”, vertelde Timmersmans toen, doelend op de nieuwe hoofdtribune die met dat geld gebouwd zou worden. Dat Dieter Penninckx later ook nog zou opduiken in het verhaal, was toen nog niet bekend.

De aandelen van KV Mechelen zijn opgedeeld in vier categorieën. Penninckx en Somers hebben de belangrijke A- en B-aandelen in handen. Opvallend is dat Marc Uytterhoeven samen met Dieter Penninckx naar voren treedt voor de B-aandelen. Somers omringt zich voor de A-Aandelen in het bestuur ook met Stefaan Vanroy, Luc Leemans en Johan Timmermans.

Opvallend is dat ook de supporters (D-aandelen) een deel van de koek krijgen. Ze verwerven 7% en worden vertegenwoordigd door Hans Van der Biesen en Jan Velter vertegenwoordigen.