De Britse supermarktketen Tesco opent de jacht op voedselverspilling. Dat doet het door meer dan 70 “ten minste houdbaar tot”-labels bij verpakte groenten en fruit te schrappen. Daarnaast wil het tegen 2019 alle verpakkingen die moeilijk te recycleren zijn, bannen en roept het de Britse regering op om een consistente recyclage infrastructuur uit te werken.

Uit een studie van de National Federation of Women’s Institutes (NFWI), uitgevoerd bij 4.000 Britten, blijkt dat slechts 39% van de ondervraagden de betekenis van het label “ten minste houdbaar tot” kennen. In tegenstelling tot 74% dat de betekenis van het label “te gebruiken tot” kent. Het gebrek aan kennis zorgt ervoor dat veel voedingsmiddelen onnodig in de vuilbak verdwijnen. Daarom heeft de Britse supermarktketen Tesco beslist om meer dan 70 “ten minste houdbaar tot”-labels te schrappen bij verpakte groenten en fruit, een categorie die het vaakst wordt weggegooid. Het zou daarbij onder meer gaan om appels, citroenen, tomaten, aardappelen en uien.

“We weten dat sommige consumenten verward raken door het verschil tussen de “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot”-labels op voeding en dat zorgt ervoor dat voedingsmiddelen die nog perfect eetbaar zijn, worden weggegooid alvorens ze effectief vervallen zijn”, legt Mark Little, hoofd van voedselverspilling bij Tesco, uit. Ter verduidelijking, "ten minste houdbaar tot" zegt enkel iets over de kwaliteit van het product en niet over de veiligheid. Een appel waar dat label op staat, mag na de vervaldatum dus nog geconsumeerd worden. Producten die daarentegen het label "te gebruiken tot" dragen, kunnen na de vervaldatum mogelijk een gevaar opleveren voor de gezondheid. Zo kan vers vlees bijvoorbeeld bederven.

De beslissing om het “ten minste houdbaar tot”-label te schrappen, kadert binnen het Courtauld Commitment 2025 van WRAP dat Tesco recent nog ondertekende. Dat stelt namelijk dat Tesco tegen 2025 zijn voedselverspilling met de helft moet verminderen.

Recycleerbare verpakkingen

Toch wil Tesco niet alleen voedselverspilling aanpakken, maar richt het zijn pijlers ook op verpakkingsafval. De Britse keten gaf tijdens een bijeenkomst van het Institute of Grocery Distribution te kennen dat het het aantal verpakkingen dringend wil terugdringen en dat het ook iets wil doen aan het design van de verpakkingen. “We zullen samen met onze leveranciers het design van onze verpakkingen herbekijken en de verpakkingen bovendien verminderen.Tijdens eerder overleg met onze belangrijkste leveranciers hebben we beslist dat we tegen 2019 alle verpakkingen die moeilijk te recycleren zijn, zullen wegwerken”, verduidelijkt Jason Tarry, Chief Product Officer bij Tesco.

Daarnaast wil Tesco ook meer inzetten op de recyclage van verpakkingen, maar daarvoor heeft de keten de hulp van de Britse regering nodig. Die moet namelijk een een consistente recyclage infrastructuur voorzien in heel het Verenigd Koninkrijk. Nu zijn er volgens Tesco immers nog te veel niveauverschillen op het vlak van recyclage tussen verschillende bedrijven.

Tot slot wil de Britse keten ook een mentaliteitswijziging bij de bevolking realiseren door hen bewust te maken van de omvang van het probleem. Laagdrempelige informatie aanbieden aan consumenten is daarvoor de perfecte oplossing, klinkt het.