Ik geloof niet in Sinterklaas. Of toch wel, maar dan in de boost die het kinderfeest bepaalde branches geeft, waaronder bij uitstek de speelgoedbranche.

Maar goedgelovig ben ik dus al sinds ik een tiener werd niet meer. En toch wordt hier in de speelgoedbranche een spelletje gespeeld waarbij heel wat werknemers jammer genoeg hun job verloren hebben en verliezen. Sta me toe te denken dat daar minstens een iemand rond het schaakbord rijk van geworden is.

Volg je even mee? Juni 2016: Blokker (de groep) brengt de diverse Nederlandse speelgoedketens onder dezelfde vlag, die van Intertoys. Het waarom wordt iets meer dan een jaar nadien duidelijk. In maart 2017 zet Blokker het Belgische Maxi Toys in de etalage. In oktober 2017 verkoopt Blokker Intertoys aan het Britse investeringsfonds Alteri (naar verluid voor €1) dat na enkele maanden de boel ziet omvallen. In januari 2019 neemt het Portugese Green Swan het failliete Intertoys over en meteen ook het Belgische Maxi Toys, dat in februari Bart Smit koopt van Blokker. 

Ik hoop dat je nog kan volgen.

Nauwelijks 8 maand later (september), is het “keer terug naar start” en neemt de Blokker Holding (inmiddels omgedoopt tot Mirage Holding, Intertoys terug over. Voor Intertoys zijn dat vier eigenaars in nauwelijks 2 jaar tijd: bevorderlijk voor de gezonde uitbouw van een winkelketen. Het gaat er sneller aan toe dan op een Monopoly spelbord. 

Als je het mij vraagt, heeft dat “rondje” op het spelbord iemand vast geen windeieren gelegd. Je kan dan denken: “slim gespeeld” en nu kan de keten aan consolidatie en vervolgens groei werken. Dat lijken ze ook te doen, want in september 2019 koopt Mirage… Maxi Toys waardoor ook Bart Smit dus weer “thuis” komt. Maar de verloren zoon brengt wel z’n Belgisch vriendinnetje mee. 

Is er plaats aan tafel in het huis van ex-Blokker-afgeslankt-nu-Mirage huishouden? 

In mei van dit jaar wordt dan – met grote dank aan een pandemie; de verkeerde “kans”-kaart getrokken – aangekondigd dat Maxi Toys in de problemen zit. Daar wordt behoorlijk snel een oplossing voor gevonden in Frankrijk. King Jouet koopt Maxi Toys (of toch 2/3de ervan) met grote beloftes en geloof in een multichannel verhaal. Nu, eind september en dus 3,5 jaar na de start van de stoelendans, legt ook de Belgische tak van Bart Smit de boeken neer. 

Het eindtraject van ons speelgoedtreintje is dus… Nederland. Of hoe de Blokker Holding, in een pingpongspelletje met de Mirage Holding in 4 jaar tijd de hele zwik terug in handen heeft, zich langs het spoor ontdaan heeft van de lastige buitenlandse wagonnetjes en nu volop kan focussen op de redding en het herdynamiseren van de Nederlandse activiteiten.

Of hoe Witteveen zonder een cent op zak een Retail imperium van de familie Blokker kreeg, mét bruidsschat er bovenop. Dat ruikt verdacht veel naar een sprookje. Ook daar geloof ik niet in.