Wesfarmers Limited maakte vandaag de resultaten van het 1ste kwartaal van boekjaar 2018 bekend en die zijn voor de recent verworven business in UK en Ierland ronduit dramatisch.

Australië en Nieuw-Zeeland doen het prima.

In de thuisbasis realiseert Bunnings een mooie +11,5% (op gelijke winkelbasis +10,8%). De groei is zowel te danken aan de consumer aktiviteiten als de professionele en komt na een groei van 7,4% in het voorgaande kwartaal.

Bunnings  UK & Ireland (BUKI)

De resultaten hier zijn dramatisch: -13,8% en op gelijke winkelbasis -11,7%. De wijzigingen aan de Homebase formule lijken dus niet aan te slaan, wel integendeel. Wat de pilot stores onder de formule "Bunnings Warehouse" betreft, zegt Managing Director Richard Goyder (foto) dat ze "bemoedigend" zijn. Er zijn momenteel 8 winkels onder deze format operationeel en er volgen er nog 15 à 20 tegen eind dit jaar. Bemoedigend is uiteraard nog iets anders dan winstgevend.

Australië is Europa niet

De resultaten zijn volgens Chris Van Wesemael, Gondola's Non food retail expert, niet geheel onverwacht. 

"Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat Australiërs de gewoonte hebben te denken dat wat werkt op hun continent, zomaar kan overgezet worden elders. 'What works in Australia, works all over the world', hoorde ik ooit uit de mond van de CEO van een beursgenoteerd Australisch bedrijf! Het bedrijf ging een tweetal jaar later ei zo na failliet. De markt in Oceanië kan hoegenaamd niet vergeleken worden met de Europese. Australië is dan wel een continent, het heeft een aantal inwoners dat maar iets hoger ligt dan de Benelux (naar schatting 36 miljoen tov 29 miljoen) en dan hebben we het nog niet eens over het klimaat. Meer dan 60% van die bevolking leeft dan nog in 5 steden. De rest is versnipperd over het 8,6 miljoen km² grote oppervlak. De bevolking groeit naar onze normen ook explosief: in 2005 leefden er naar schatting nog maar 30 miljoen mensen in Australië. Uiteraard groeit gelijk welke retail business dan. Als Wesfarmers niet dringend probeert de lokale markt te begrijpen en waarderen (in dat kader werd in juni David Haydon aangetrokken als Trading & Commercial Manager Homebase - David heeft ervaring bij B&Q en Wickes), dan zie ik ze de hele boel terug verkopen in 2018-2019 wegens tegenvallende resultaten en geen beterschap in het vooruitzicht."