Niet-bewerkte voeding (vlees, vis, groenten en fruit) kostten in het tweede kwartaal van 2017 gemiddeld 1,4% minder dan een jaar geleden. Het is de eerste keer sinds het eerste kwartaal van 2015 dat de productgroep een negatieve inflatie laat optekenen. De verklaring ligt bij de daling bij groenten (-2,5%) en fruit (-9,4%). In de belangrijkste buurlanden stijgt de prijs van deze producten nog steeds.

Groenten: eerste prijzendaling sinds eerste trimester 2015 

In het tweede trimester van 2017 kostten groenten gemiddeld 2,5% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Voor het eerst sinds het eerste trimester van 2015 toont deze subcategorie een negatieve inflatie, nadat het verschillende periodes op rij heel hoge inflatie liet zien (6,6% in het eerste trimester van dit jaar). De negatieve evaluatie is te danken aan de prijsdaling van verse groenten (-5,2%) in het tweede trimester van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Prijzenobservatorium van de FOD Economie publiceert. Volgens de index van de productieprijzen voor landbouw- en tuinbouwproducten in België, die een goeie indicatie is voor de consumptieproducten, zijn de prijzen voor verse groenten zoals kropsla, bloemkool en komkommer op jaarlijkse basis gedaald.

 

Fruit: stevige prijsdaling 

De consumptieprijzen voor fruit daalden in de tweede trimester van 2017 met 9,4% tegenover dezelfde periode in 2016, een nog duidelijker daling die van het eerste trimester van dit jaar (-1,8%). Op jaarlijkse basis daalde de prijs van het vers fruit met gemiddeld 10,7% in het tweede trimester. Het is vooral het ingevoerde fruit dat bijdroeg aan de negatieve inflatie. Volgens de index van de productieprijs van land- en tuinbouwproducten in België zijn de prijzen van de appelen en peren in april en mei gestegen tegenover een jaar geleden.

 

Vis: vertraging van de prijsverhoging

In het tweede kwartaal van 2017 was vis gemiddeld 1,6% duurder dan een jaar eerder, wat een forse vertraging van de prijsstijging voor vis inhoudt, na vier opeenvolgende kwartalen van zeer sterke stijging (7,4% in het eerste trimester van 2017).

Vlees: +1%

De prijzen voor vlees vertoonden op hun beurt een gemiddelde stijging van 1,0% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is een versnelling van het ritme waarmee de prijzen stijgen, tegenover het vorige kwartaal (0,3% in het eerste trimester van 2017). De inflatie van varkensvlees klom in het tweede trimester van dit jaar naar 3,4%, terwijl de consument 1,5% meer moest betalen voor bereidingen op basis van vlees, waaronder worsten, gehakte en gevogeltegehakt. De prijzen voor runds- en kalfsvlees en gevogelte stegen met respectievelijk 0,9% en 0,6% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Conclusie

Niet-bewerkte voeding (vlees, vis, groenten, fruit) kostte gemiddeld 1,4% minder in het tweede kwartaal van 2017 tegenover dezelfde periode het jaar ervoor. Het is de eerste keer sinds het eerste trimester van 2015 dat deze productgroep een negatieve inflatie laat optekenen. In de belangrijkste buurlanden bedroeg de productgroep 1,2% gemiddeld, ondanks een netto vertraging (4% in het eerste trimester).