Het omstreden slachthuis Qualibeef, het vroegere Veviba, is door de ondernemingsrechtbank van Luik afdeling Neufchâteau failliet verklaard. 54 medewerkers verliezen hun werk. Dat meldt de RTBF

U herinnert zich vast nog wel alle commotie die vorig jaar ontstond rond het omstreden slachthuis Veviba uit Bastenaken. Tijdens een controle van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) werden ernstige inbreuken vastgesteld op de voedselveiligheid. Zo bleek maar liefst 65% van de gecontroleerde producten niet in orde te zijn. Daarnaast werd er in bereide vleeswaren vlees verwerkt dat niet geschikt was voor menselijke consumptie en werd er gefraudeerd met invriesdata. De erkenning van Veviba werd dan ook ingetrokken, waarna enkele klanten van de Verbist Group, Delhaize en Colruyt besloten om hun samenwerking met alle filialen van de Veviba Groep onmiddellijk op te schorten en alle producten van het vleesbedrijf uit de rekken te halen. 

Om de schade te beperken en het bedrijf nieuw leven in te blazen liet Veviba zijn naam veranderen in Qualibeef en trok de familie Verbiest zich terug uit het management. Al bleek dat uiteindelijk niet genoeg om het bedrijf terug op de rails te krijgen: in februari raakte immers bekend dat het bedrijf bescherming had gevraagd tegen schuldeisers en die ook had gekregen. Toch heeft de ondernemingsrechtbank van Luik, meer bepaald de afdeling Neufchâteau, Qualibeef uit Bastenaken begin deze week dan toch failliet verklaard. Slecht nieuws voor de 54 medewerkers van het bedrijf, waaronder 48 werkkrachten bij Qualibeef en nog eens 6 bij zijn filiaal ‘Abattoir et Marché de Bastogne’. Zij zijn al sinds gisteren economisch werkloos.

Ondanks het slechte nieuws, blijft het tijdelijke management van Qualibeef hoopvol voor de toekomst. Tijdelijk bestuurder Jean Charles Mottet hoopt immers nog steeds om een overnemer te kunnen vinden en het personeel zo terug aan het werk te krijgen. Potentiële overnemers kunnen zich nog tot 15 september opgeven. Volgens de RTBF zouden momenteel al zo’n 4 à 5 kandidaten zich gemeld hebben. 

Ter herinnering, in de tussentijd loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek tegen Veviba. Dat staat volledig los van de procedure van de ondernemingsrechtbank.