De Karel de Grote Hogeschool en Meir Corner zijn met de bouw gestart van een prestigieus retailcomplex en duurzame campus in hartje Antwerpen. De eerste steen van Project Meir is gelegd. Het wordt een gemengd project in het hartje van de stad. 

In aanwezigheid van Antwerps burgemeester Bart De Wever werd symbolische de eerste steen van het nieuwe en duurzame project gelegd dat in het hartje van Antwerpen zal verrijzen. Project Meir wordt een historische mijlpaal voor de Karel de Grote Hogeschool én een nieuw landmark voor de retailsector in de belangrijkste shoppingstraat van de stad. In 2026 moet alles klaar zijn. 

Meir Corner
©

Meir Corner

Het nieuwe gebouw zal maar liefst 11.800m² aan retailoppervlakte bevatten. “De winkel van de toekomst zet in op een sterk e-commerce platform met een fysieke flagshipstore in steden die zowel toeristische waarde als multimodale bereikbaarheid combineren”, zeggen Mathieu Verheecke en Sarah De Mol, projectontwikkelaar Tans Urban Landmarks en Urbicoon. “Met 200.000 passanten per week is de Meir een toplocatie voor retailers.”

Het project moet de retail op de Meir een significante boost geven. Met z’n internationale uitstraling moet het prestigieuze pand een stedelijk herkenningspunt worden langs de drukste winkel- en wandelroute in Antwerpen. Voor het ontwerp van de campus werken KdG en Meir Corner samen met Binst Architects/VK Architects & Engineers (deel van Sweco) en B-architecten/aNNo. Het nieuwe gebouw vormt een combinatie van nieuwbouw en herbestemming van drie erfgoedpanden. 

Nieuwe campus 

Naast nieuwe retailoppervlakte omvat het project ook een nieuwe campus voor de Karel de Grote Hogeschool. De nieuwe campus Meir wordt met een oppervlakte van ruim 29.000m²  bijna dubbel zo groot als de huidige campus op de Groenplaats. “Het moet een inspirerende en innovatieve omgeving worden waar studenten, medewerkers en professionals samen leren en werken”, zegt Veerle Hendrickx, algemeen directeur KdG. “We creëren een bruisende en uitdagende leeromgeving. Dit is een scharniermoment voor onze hogeschool. Tegen het najaar van 2026 verhuizen de 6.000 studenten en 650 medewerkers van de huidige campus op de Groenplaats naar hun nieuwe stek.”

Duurzaamheid

Het project slaat verder de weg in naar duurzame mobiliteit met een centrale ligging vlakbij het Centraal Station, het premetrostation Operaplein en de tramhalte in de Jezusstraat. Daarnaast komt er voor de studenten en het personeel van de winkelruimte een grote ondergrondse fietsenstalling van ruim 1.100 fietsen. Ook buurtbewoners krijgen de mogelijkheid hun fiets te stallen (116 plaatsen). Het project komt zo tegemoet aan een behoefte die leeft bij de omwonenden. Bestelwagens bestemd voor de hogeschool of de winkelruimtes kunnen elektrisch opladen aan drie laadpalen. Het aantal parkeerplaatsen voor wagens wordt tot een minimum beperkt.

Maar dat is niet alles. Het project is integraal ontworpen volgens de duurzaamheidsstandaarden BREEAM en GRO. Door drie waardevolle erfgoedpanden op de site te herbestemmen, leveren Meir Corner en de Karel de Grote Hogeschool met deze gemengde ontwikkeling ook een bijdrage aan circulair bouwen. Naast de recuperatie van bouwmaterialen en bestaande structuren wordt er sterk ingezet op zonnepanelen op het dak, warmtepompen, ontmoetingsruimtes, daktuinen en waterrecuperatie. Toch zal het ontwerp van de nieuwe campus mooi aansluiten bij de omliggende historische panden. Het ontwerp is een subtiele knipoog naar de grandeur van de ‘Grand Magasins’ in Parijs en Londen uit de 19de eeuw, maar dan vertaald naar de eisen voor een (winkel)stad van de toekomst. Omdat niet alle consumenten alleen maar online willen kopen, is een flagship retailstore op één van de meest begeerde locaties van de stad wel degelijk op zijn plaats.

Matthias Vanheerentals