Niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten, heeft het Overlegcomité bekend gemaakt. Winkels mogen wel een collect & go dienst opzetten, waarbij klanten bestellingen mogen ophalen. De maatregelen gelden voor minimum 4 weken maar kunnen nog verlengd worden en gaan in vanaf zondagnacht.

Door de nieuwe opflakkering van de pandemie komen er strenge maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Eén van de opvallendste maatregelen daarbij is de sluiting van niet-essentiële winkels. Winkels zoals supermarkten, voedingszaken en apotheken blijven open, al is het voorlopig niet duidelijk of daar ook tuincentra of boekhandels onder 'niet-essentiële winkels' vallen. De niet-essentiële winkels mogen wel een click & collectsysteem opzetten waarbij ze ter plaatse bestellingen kunnen ophalen. 

De sector hoopte lang dat de sluiting zou kunnen afgewend worden, maar de voorbije dagen werd duidelijk dat de gezondheidscrisis in een kritieke fase beland is. Behalve niet-essentiële winkels moeten ook contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten hun activiteiten stoppen. Het risico op overdracht van het virus is daar te groot, oordeelt de overheid. De herfstvakantie, die eerder al verlengd wordt, wordt nog eens uitgebreid, nu tot zondag 15 november. Premier Alexander De Croo (Open VLD) benadrukte dat hamsteren voor niets nodig is en zelfs asociaal is.

Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola: "Het klinkt misschien hard, maar het gaat niet over winkels open of sluiten. Het gaat vooral over de accordeonbewegingen die een hele consumptiemaatschappij zal voelen: de impact op de koopkracht, het vertrouwen van consument en ondernemers op middellange termijn. Onze mindset wordt belangrijk: een constructieve ingesteldheid en innovatie kunnen ons sterker maken in deze periode. Negatieve en fatalistische ingevingen zullen de non-food sector dubbel raken: economisch maar vooral mentaal. Die laatste is veel moeilijker te stutten met overheidsgeld. Positivisme is meer dan ooit belangrijk."

Commentaar van de redactie

Vier weken van verplichte sluiting tot 1 december, of zelfs langer:  het besluit heeft ernstige gevolgen voor de non-foodretail. Na een eerste verplichte sluiting tijdens de vorige lockdown, had het ook te lijden onder de tegenvallende soldenperiode, toen de stock met moeite verkocht raakte. Voor veel handelaars zal deze tweede verplichte sluiting er waarschijnlijk een te veel zijn. Elke kans om de verkoop een beetje op te halen dankzij de kerstaankopen valt weg. E-commerce zal meer dan ooit zegevieren. Het is moeilijk voor te stellen dat het publiek zijn aankopen zal uitstellen, om vervolgens tien dagen voor oud en nieuw massaal naar de winkelstraten en winkelcentra af te zakken, wat niet aangewezen zou zijn. Maar was er een andere oplossing, gezien de omvang van de dreiging en de overbevolking in de ziekenhuizen? Het doel is misschien niet zozeer om de (berekende) risico's in de winkels te beperken, maar eerder om mensen te ontmoedigen om onnodige uitstapjes te maken. Frankrijk zit in een echte lockdown en ook de non-foodretail is er tot stilstand gekomen. Duitsland daarentegen heeft een minder radicale maatregel genomen. Alle winkels, van welke aard ook, blijven open, maar de trafiek in de winkel is drastisch beperkt: maximaal één klant per 25 vierkante meter, in plaats van de 10 vierkante meter in onze supermarkten, die serieuze veiligheidsgaranties lijken te bieden. Behalve misschien in de wachtrijen bij de ingang. Die zullen zich deze zaterdag waarschijnlijk vermenigvuldigen bij vele winkeliers in België...