De jaaromzet van de Belgische food retailmarkt is volgens onderzoeksbureau Nielsen in 2015 gegroeid tot 25,5 miljard euro. Ook zonder het effect van de inflatie, groeit de Belgische grocerymarkt.

Elk jaar stelt studiebureau Nielsen zijn “Grocery Universe”-rapport voor, waarin het de Belgische food retailmarkt in kaart brengt. Daarvoor kijkt Nielsen naar de jaarcijfers van alle retailers die minstens 40% van hun omzet uit voeding halen, en die producten als conserven, pasta, confectionary en koffie en thee verkopen. Niet meer dan 50% van de inkomsten mag afkomstig zijn uit vers vlees, vis of dieetvoeding. Ook winkels in tankstations telt Nielsen niet mee in zijn rapport. Voor hypermarkten telt het enkel de omzet uit food, paper products, care products en cleaning products mee in het “Grocery Universe.” Zo wil Nielsen een zo accuraat mogelijk beeld van het Belgische food retaillandschap schetsen.

 

Meer dan 7.000 winkels

Nielsen telde 7.161 winkels tot het “Grocery Universe” in 2015. Dat waren er dan wel 42 minder dan een jaar eerder, maar toch is het een beperkte daling: tussen 2005 en 2015 daalde het aantal winkels telkens met gemiddeld 116 winkels per jaar. 

Terwijl het aantal F1-winkels, zeg maar hypermarkten en grote supermarkten, licht daalde tot 605 (4 winkels minder), bleven ze goed voor 49% marktaandeel. Er kwamen vorig jaar 24 F2-winkels, klassieke supermarkten, bij, goed voor 1.344 winkels of zo’n 29,6% van de markt. Hard discount (Aldi en Lidl) beschikte in 2015 over 735 winkels: 2 minder dan in 2014, waardoor het marktaandeel licht achteruit ging tot 15,7%. F3, de superettes en buurtwinkels en nachtwinkels, blijft al jaren achteruit gaan. Ook in 2015 sloten er weer 60 winkels (4.477 verkooppunten) en daalde het MA tot 4,7%. 

In totaal bezetten deze winkels samen 3.560.000 m2 verkoopoppervlakte. Vooral F1 (122 miljoen m2) en F2 (1,15 miljoen m2) nemen veel vierkante meters in.

Omzetgroei

Uit het rapport blijkt dat de Belgische food retail in 2015 goed was voor een totale jaaromzet van 25,5 miljard euro, een groei van 2,4% ten opzichte van 2014. Daar heeft de inflatie van 0,6% iets mee te maken, maar ook zonder het effect hiervan blijft er nog altijd een groei van 1,9% over. Thuisconsumptie groeide in 2015 dan ook met 1,6%, waardoor consumenten relatief gezien meer geld besteden aan grocery.

Een F1-winkel was vorig jaar goed voor een gemiddelde jaaromzet van 21,1 miljoen euro. Dat is zo’n vier keer meer dan een gemiddelde F2-winkel (5,65 miljoen euro) of een vestiging van Aldi of Lidl (gemiddeld 5,49 miljoen euro). F3-winkels halen gemiddeld amper 270.000 euro per jaar binnen. “Ze moeten vaak sluiten omdat ze verlies maken. Enkel winkels die specifieke voordelen bieden, zoals bijvoorbeeld zondagsopeningen, zijn in staat om toegevoegde waarde te creëren en de concurrentie bij te benen”, klinkt het.