Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne werkt aan een wetsvoorstel dat winkels verplicht om cashbetalingen te accepteren. Dat zei hij donderdag in de Kamer, meldt Belga.

Pierre-Yves Dermagne verklaarde gisteren tijdens een plenaire sessie in de kamer dat hij opnieuw wil proberen om winkels te verplichten cashbetalingen te accepteren. "Hierover bestond geen consensus in de regering, maar het aantal klachten neemt toe en we zien nu zelfs dat de NMBS cashbetalingen weigert”, zei hij. “Het lijkt me dus opportuun om opnieuw met een wetgevend initiatief in die zin te komen. Ik zal binnenkort terugkeren naar de regering met een voorstel en naar wat ik gehoord heb, ben ik ervan overtuigd dat het de steun zal krijgen van de meerderheidspartijen.”

Pierre-Yves Dermagne trok ook een parallel tussen deze mogelijke verplichting om cashgeld te aanvaarden en het huidige debat over geldautomaten, waarvan het aantal de laatste jaren aanzienlijk is afgenomen. "We kunnen enerzijds niet vragen om meer geldautomaten, maar anderzijds niet willen garanderen dat burgers hun geld in alle winkels kunnen gebruiken", zei hij. Ter herinnering: de federale regering en Febelfin, de federatie van de financiële sector, sloten op 31 maart een akkoord voor een betere spreiding van geldautomaten over het Belgische grondgebied, een akkoord dat donderdag door de oppositie werd bekritiseerd. "Een duidelijke verbetering van de dekkingsgraad ten opzichte van de situatie eind 2021 is voorzien in het protocol, met name in Wallonië", stelde Pierre-Yves Dermagne in reactie op de kritiek.