Van de bakker op de hoek, tot de plaatselijke kledingwinkel: de kleinhandel verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld. Tussen 2008 en 2013 steeg het aantal faillissementen met 29% en het aantal stopzettingen met 60%. Tegelijkertijd werden er 25% minder zaken opgestart.

Tijdens de eerste acht maanden gingen er 1043 kleinhandelaars failliet, dat is 24% meer dan in 2008. Er waren in dezelfde periode 4920 stopzettingen, of 59% meer dan vijf jaar geleden. Bovendien nam ook het aantal starters tijdens die periode met 24% af (van 2047 naar 1565). Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op basis van cijfers van handelsinformatieleverancier B-Information (Euro DB).

De ondernemersorganisatie ziet hier verschillende redenen voor: de groei van baanwinkels, de aanleg van grootschalige shoppingcenters en het autoluw worden van stadscentra. “Ondanks mooie beloftes in haar startnota winkelen doet Vlaanderen weinig om die tendens om te keren”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Indien we binnenkort niet enkel en alleen eenheidsworst willen kopen, is beleid op maat van de kleinhandel dringend nodig.”