- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
AB InBev heeft er een zwak 2016 op zitten. Zowel de omzet als de operationele kasstroom bleven onder de verwachtingen, waardoor de bierreus de bonussen voor het management schrapt.
Ondanks een daling van de verkochte volumes (-2%), steeg de jaaromzet van AB InBev met 2,4% naar 45,5 miljard dollar (43,2 miljard euro). De operationele kasstroom (EBITDA) kwam uit op 16,8 miljard dollar (15,96 miljard euro), een daling van 0,1% ten opzichte van 2015. Met die resultaten presteert AB InBev onder de verwachtingen van analisten, die rekenden op op 45,6 miljard dollar omzet en een EBITDA van 17 miljard.
Vooral in Brazilië daalden de volumes en ook in China, Zuid-Afrika en Colombia had AB InBev het moeilijk. In Mexico en Europa slaagde de brouwer er wel in om te groeien.
Globaal vallen de resultaten echter tegen, en het bedrijf erkent dat ook in een persbericht. “Als we onze doelstellingen niet halen, nemen we daar verantwoordelijkheid voor. De resultaten waren teleurstellend in 2016,” klinkt het.
Er worden meteen gevolgen verbonden aan de slechte cijfers. Zo zegt de grootste brouwer te wereld dat “de meeste leden van de directie” dit jaar geen bonussen zullen krijgen. Ook de overname van SABMiller moet de winstgevendheid van het bedrijf opkrikken. AB InBev wil de komende vier jaar 2,8 miljard dollar aan kosten besparen dankzij synergievoordelen. Eerder sprak het bedrijf nog van 2,45 miljard dollar aan besparingen.
Het bedrijf verwacht ten slotte dat de groei van de totale opbrengsten in 2017 zal versnellen, ondanks de “toegenomen volatiliteit in bepaalde sleutelmarkten.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?