Sinds enkele weken hebben voedingsproducten op basis van insecten hun weg gevonden naar de Belgische supermarkten. Delhaize lanceerde meelwormspreads en Damhert kwam met burgers, schnitzels en nuggets met buffalowormen. Ook Carrefour gaat nu producten met insecten aanbieden, en de retailer gaat daar nog verder in dan de concurrentie. 

Carrefour lanceert deze maand bitterballen met meelwormen, groenteburgers met buffalowormen, en knapperige wasmotlarven. In deze producten zijn de insecten echter zichtbaar. Onder de naam ‘Entomofood ConBuggie’, die knipoogt naar de term “entomofagie” (of het eten van insecten door mensen), worden voedingsproducten aangeboden die met andere woorden niet verstoppen dat er gehele insecten in verwerkt zijn.

“De keuze om gehele insecten te verwerken in onze producten is bewust gemaakt”, klinkt het bij Carrefour. “We hebben hiervoor gekozen, omdat dit voor ons tot een eerlijker product leidt.
Indien insecten worden gedroogd en vermalen, verdwijnt het gros van de smaak alsook de zichtbaarheid van de component insect. Wordt er dan effectief insectenmeel verwerkt in de producten of een andere meelvorm? Bij verwerking van gehele insecten, is het voor de consument duidelijk wat hij of zij zal eten en wordt er niets verborgen. Er valt ook niets te verbergen, de insecten worden op een gecontroleerde manier gekweekt en voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen van Deli Ostrich (de producent, red.), die ook voor de verwerking van insecten BRC A+ gecertifieerd is.”

Buggie Balls: bitterballen met wormenDe Buggie Balls zijn kruidige aperitiefballetjes die voor 6% uit meelwormen bestaan. De wormen zijn toegevoegd om structuur, textuur & crunch te geven in de beet. De smaak van de meelwormen (lichte hazelnoot), komt minder naar boven. Deze balletjes zijn ontwikkeld om de acceptatie van insecten als eetwaren te vergemakkelijken. Eens consumenten vertrouwd worden met de insecten in een verwerkt product, kunnen ze een stapje verder gaan, luidt de redenering.

Buggie Burger: deels zichtbare insecten

De Buggie Burgers zijn groentenburgers waarin hele buffalowormen zichtbaar vermengd worden. In tegenstelling tot de BuggieBalls, zijn er uiterlijk wél insecten zichtbaar. De basis van groenten met insecten, is tot stand gekomen door een studie van de Universiteit van Wageningen, pionier in het onderzoek naar de consumptie van insecten.
Deze heeft aangetoond, dat vegetariërs meer openstaan voor de consumptie van insecten, dan echte vleeseters. 

Buggie Crisps: larven als nootjes

De Buggie Crisps zijn wasmotlarven in bijna hun zuiverste vorm. Afgebakken in de oven, gekruid met zout en/of paprika, kunnen we bijna spreken van een rauw product en insecten in hun puurste vorm.

Deze Crisps zijn ready to eat, de verpakking kan worden geopend en de insecten zijn klaar om gegeten te worden als aperitiefhapje of als vervanger van het borrelnootje. Ook de smaak is andermaal te vergelijken met nootjes. De toepassingen kunnen voor de creatieve geest verder gaan, bijvoorbeeld als vervanger voor croutons of gedroogde ajuintjes?