Nadat de Oostenrijkse vastgoed- en winkelholding Signa gisteren een gerechtelijk akkoord aanvroeg, gaat dochteronderneming Signa Retail Selection op zoek naar een koper voor de Duitse winkelketen, Galeria Karstadt Haufhof, waar ook de Belgische winkels toe behoren.

Het einde is nabij voor de Oostenrijkse vastgoed- en winkelholding Signa. Het vroeg onlangs gerechtelijke bescherming om te herstructureren, maar een laatste poging om op korte termijn 600 miljoen euro vers geld te vinden, is mislukt. Het heeft nu een gerechtelijk akkoord aangevraagd bij de rechtbank in Wenen. “Het doel is nu een geordende voortzetting van de operationele werking en de duurzame herstructurering van het bedrijf”, zo meldde Signa gisteren in een mededeling. Daarbij zal er onder meer gezocht worden naar een koper voor de Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof, waar ook de Belgische winkels toe behoren. Het aparte bedrijf boven Galeria, het Zwitserse Signa Retail Selection, onderdeel van Signa, vroeg bescherming tegen faillissement aan om dat mogelijk te maken. In oktober raakte al bekend dat Galeria Karstadt Kaufhof op zoek is naar kopers voor de 16 Belgische Inno-winkels. Dat zal nu dus ook voor Galeria zelf gebeuren. 

Volgens het persagentschap Bloomberg zou de ondergang van Signa het grootste vastgoedfaillissement kunnen worden sinds de financiële crisis van 2008. Signa is een van de eerste grote slacht­offers van de vastgoedcrisis die vorig jaar ontstond door de fors stijgende rente. Volgens een studie van de bank JPMorgan hadden de grootste twee Signa-dochters eind 2022 13 miljard euro schulden opgestapeld. Een aanzienlijk deel bestond uit kredieten die Benko met een variabele rente had afgesloten. René Benko, de selfmade zakenman achter Signa, verkoopt zijn kunstcollectie en ook andere persoonlijke bezittingen, zoals een luxejacht.