Hoewel de hard discounters in de jaren 90 ongeveer 15.000 winkels in heel Europa bezaten, liep dat aantal in 2017 op tot 42.000. Een expansie die hen toelaat om steeds meer terrein te winnen op Europese bodem, zelfs al stagneert die progressie sinds enkele jaren. Dat blijkt uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen. 

Die mooie groei hebben de hard discounters vooral te danken aan nieuwe groeimotoren, een gesofisticeerder business model waardoor de winkels een groter marktaandeel konden verzilveren en het feit dat ze zich nu op een grotere doelgroep richten.  

A-merken aan de basis van de groei

De belangrijkste groeimotoren van de hard discounters zijn de A-merken die hun opwachting maakten in het assortiment. Volgens Nielsen-cijfers boekten de Europese discounters, zowel de hard als de soft discounters, 8,8% groei. De helft van die wereldwijde groei is te danken aan de A-merken, die nochtans slechts 30% van de marktaandelen van de Europese discounters op zich nemen, tegenover 70% dat in handen is van de private labels. Een prestatie die opnieuw bewijst dat de toetreding van de A-merken tot het aanbod van de discounters, en meer bepaald de hard discounters, hen heel voordelig uitkomt. 

Deze pan-Europese studie bevestigt de conclusies die in het verleden werden getrokken bij de introductie van nationale merken bij Lidl België en later ook bij Aldi België. Hoewel het aanbod aan nationale merken voorlopig vrij beperkt blijft, is de groeicurve voor de discounters een feit. Zo genereren de A-merken extra verkoop bovenop de vroegere situatie.