- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Vanaf 2025 zullen er geen sigaretten en tabaksproducten meer verkocht mogen worden in grote supermarkten van meer dan 400 vierkante meter. Roken wordt ook een stuk duurder: vanaf volgend jaar kost een pakje sigaretten zo’n 2 euro meer.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een ingrijpend plan klaar om roken te ontmoedigen. Elk jaar sterven 14.000 Belgen aan de gevolgen van roken, terwijl de impact ervan via kankers en longaandoeningen ook zwaar doorwegen op de gezondheidszorg. De minister presenteert een lange lijst maatregelen om daar verandering in te brengen. Vanaf 2025 zullen er geen tabaksproducten meer verkocht mogen worden in grote supermarkten (meer dan 400 m2) en zal het ook verboden zijn om te roken op en naast sportterreinen en aan de in- en uitgangen van ziekenhuizen, scholen, woonzorgcentra en bibliotheken. Op horecaterrassen mag wel nog gerookt worden. De minister wou daar niet aan raken, uit vrees dat er te weinig draagvlak voor zou zijn en de weerstand tegen het plan te groot zou zijn. Ook tijdelijke verkooppunten worden vanaf dan verboden. Ook krantenwinkels met rekken vol pakjes sigaretten, tabaksproducten of vape-producten worden vanaf 2025 verboden. Vanaf volgend jaar wordt roken een pak duurder. Een pakje van 20 sigaretten zal volgend jaar 10,8 euro kosten, ruim 2 euro meer dan nu. Een pakje roltabak van 50 gram wordt 4 euro duurder. Ook voor vapevloeistof wordt een accijns geïntroduceerd: 0,15 euro per milliliter. Ons land wil e-sigaretten verbieden, maar moet volgens minister Vandenbroucke groen licht krijgen van Europa. Vapen kan ook als middel gebruikt worden om te stoppen met roken, waardoor het niet zo simpel is om het te verbannen. Comeos noemt het nieuwe antirookplan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke "pure hypocrisie". "Ofwel is roken schadelijk voor de gezondheid en wordt de verkoop verboden, ofwel laat je het toe. Maar zeggen dat het in deze winkel wel mag en in de andere niet, is absurd. Denkt minister Vandenbroucke dat een pakje sigaretten in de supermarkt schadelijker is dan in de winkel op de hoek?", protesteert Dominique Michel, CEO van Comeos. Hij wijst ook op het probleem van grensoverschrijdende aankopen en is van mening dat deze maatregel dit soort aankopen "nog meer zal aanmoedigen".
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?