Marcel Boekhoorn, de nieuwe eigenaar van de Nederlandse keten Hema, wil een deel van zijn winkels verkopen aan franchisenemers. De opbrengst daarvan wil hij gebruiken om de internationale expansie van de keten te versnellen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad

Afgelopen maand nam de Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn, via zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments, Hema over van het Britse Lion Capital. Volgens bronnen van Het Financieele Dagblad zou Boekhoorn nu een deel van zijn winkels willen verkopen aan franchisenemers. Dat geld wil hij vervolgens gebruiken om de internationale expansie van Hema een boost te geven. Naar verluidt zou de verkoop pas starten van zodra de overname van Hema officieel is afgerond, ofwel in de loop van januari 2019.

Volgens Het Financieele Dagblad is Hema van plan om enkel de minst rendabele winkels te verkopen. Het is dan ook waarschijnlijk dat het eerder zal gaan om kleinere vestigingen. Interessant detail: een gemiddelde winkel zou zo’n 1 à 1,5 miljoen euro opbrengen, laten bronnen aan de krant weten. 

Vandaag beschikt Hema over zo’n 545 verkooppunten in Nederland, waarvan zo’n 261 franchisewinkels. Nochtans zijn het net die franchisenemers die volgens Lion Capital de verkoop van Hema vertraagden, zo schrijft de krant. Eerder dit jaar was er namelijk een hevige discussie tussen de directie en de franchisenemers van Hema over wie de kosten voor online activiteiten op zich moet nemen. Dat conflict zorgde er uiteindelijk voor dat de verkoopdeal met het Belgische investeringsfonds Core Equity afsprong. Gelukkig wist Boekhoorn de plooien glad te strijken door nieuwe afspraken te maken over de verdeling van online inkomsten.

Naast de verkoop van enkele winkels, wil Marcel Boekhoorn ook de eigen bakkerij van Hema aan de deur zetten. Al weigert de Nederlandse keten voorlopig extra uitleg te geven totdat de overname van Hema volledig rond is.