Voor het eerst wordt een drone ingezet voor pakketleveringen op een vaste commerciële verbinding. De wereldpremière staat op naam van DPDGroup. De drone levert in het Zuiden van Frankrijk de pakjes bestemd voor een afgelegen ‘incubator’, waar start-ups werken.

Het is niet het enige nieuws rond drones van de afgelopen dagen. Eerder deze week heeft Amazon voor het eerst volledig geautomatiseerd een pakje afgeleverd met behulp van een drone. Het ging om een mediaspeler en een zak popcorn. Tussen bestelling via internet en aflevering zaten dertien minuten. De vliegafstand van pakhuis naar klant was ongeveer 3,5 kilometer.

De test gebeurde in het VK, in de buurt van Cambridge. De Amerikaanse online retailer koos voor Engeland omdat de Britse regels voor het gebruik van het luchtruim iets beter zijn dan in de VS, waar dergelijke proeven nog steeds zo goed verboden blijven.

Toestemming burgerluchtvaartautoriteit

In Frankrijk gaat DPDgroup een flinke stap verder dan Amazon. De Franse burgerluchtvaartautoriteit gaf het internationale filiaal van het Franse Le Groupe La Poste verantwoordelijk voor expressleveringen, toestemming om een vaste commerciële verbinding uit te baten. De toestemming volgt na twee jaar van intensieve testen die succesvol werden afgerond. De drone mag ingezet worden op een vast traject van 15km.

Wekelijks zal DPDgroup een drone inzetten vanuit Saint-Maximin-La-Sainte-Beaume naar Pourrières (Provence). Via deze route is het mogelijk om pakketten te leveren bij een afgelegen incubator waar een aantal technologiebedrijven en een tiental start-ups zijn gevestigd. Tot nu toe ontvingen zij hun pakketten via Chronopost en DPD Frankrijk. Vanuit het ophaalpunt in Saint-Maximin ontvangen ze vanaf nu echter hun pakketten per drone. Volgens DPD zijn drones immers de nieuwste oplossing voor de zogenaamde last-mile leveringen en dan vooral om de moeilijk toegankelijke locaties te bereiken.

De drone maakt zowel bij het landen als opstijgen gebruik van een afleverterminal om de verschillende stappen te beveiligen: opstijgen, landen en het laden en lossen van het pakket.

Lange termijn project

Een veralgemeende inzet is echter niet voor morgen. Hoewel de testfase voorbij is, is de vaste verbinding nog steeds een experiment. Maar, zegt DPD, de testen tonen aan dat het op de goede weg is om drones in te zetten voor pakketleveringen in afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden (bergen, eilanden, stedelijke gebieden, ...).

De ontwikkeling van de drone startte in juni 2014, in samenwerking met Atechsys, een KMO gevestigd in het zuiden van Frankrijk. Na veelvuldig testen en meer dan 600 vlieguren kondigde DPDgroup in december 2015 een drone aan die volledig autonoom over een afstand van 14km een pakket van 1,5kg kan vervoeren.