Vandaag vindt er een crisisvergadering plaats tussen de directie van Delhaize en de vakbonden. Die komt er nadat de Franstalige christelijke vakbond CNE eerder een stakingsaanzegging indiende wegens onvrede over een test rond een flexibeler werksysteem. De directie hoopt alvast op een compromis, zodat een staking vermeden kan worden. Dat schrijft De Tijd.

Het is niet eerste keer dat er problemen zijn bij Delhaize. In het verleden vonden er al verschillende stakingen plaats doordat medewerkers ontevreden zijn over de gang van zaken binnen het bedrijf. Zo hekelen ze het personeelstekort en de verslechterde arbeidsvoorwaarden. Sinds Delhaize in 2014 een grote herstructurering aankondigde, doet het bedrijf het namelijk met minder personeel, dat flexibeler ingezet wordt in de winkels. Die nieuwe structuur werkt echter niet in alle winkels even goed, en zorgt volgens de vakbonden voor een verhoogde werkdruk, lege rekken en lange wachtrijen aan de kassa. 

Gisteren bereikte de discussie opnieuw een hoogtepunt. Delhaize wil het flexibile werksysteem waarbij werknemers worden ingezet voor verschillende taken namelijk een halfjaar testen in 6 winkels, waarna het zal worden uitgebreid naar andere winkels. Zo wil Delhaize alle pijnpunten van het systeem in kaart brengen en aanpassen. Al knelt net daar het schoentje. De vakbonden en de directie raken het maar niet eens over de manier waarop de testwinkels geëvalueerd en aangepast moeten worden, vertelt Koen De Punder van de Nederlandstalige christelijke bediendebond LBC aan De Tijd. "Zolang daar geen duidelijker regels over zijn, verklaren we ons niet akkoord", vervolgt hij. Gisteren besloot de Franstalige Christelijke vakbond CNE dan ook om aan de alarmbel te trekken en een stakingsaanzegging in te dienen. 

Om de gemoederen te bedaren, roept de directie van Delhaize vandaag een crisisvergadering bijeen met de vakbonden op paritair niveau. Zo  hoopt ze toch nog tot een compromis te komen en een staking te kunnen vermijden. Al valt het nog af te wachten of dat ook het geval zal zijn. 

Hoewel de andere vakbonden zich ook verzetten tegen de test, is CNE voorlopig de enige die een stakingsaanzegging heeft ingediend. Of de andere sociale partners zullen volgen, is echter koffiedik kijken. Jan De Weghe van de BBTK laat alvast weten dat hij de beslissing van de CNE betreurt: "Ik heb de indruk dat de directie - anders dan de vorige directie - echt bereid is samen met de vakbonden een nieuwe structuur uit te werken. Staken is niet de goede manier om dat aan te pakken, want zo riskeren we dat de directie haar plannen met minder overleg doorvoert", vertelt hij aan De Tijd.