DHL bezorgt geen verse voeding meer voor Amazon Fresh in Duitsland. De onlinegigant organiseert de leveringen nu zelf. Waarom de samenwerking tussen Amazon Fresh en DHL - die in mei 2017 van start ging - stopt, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk maakte DHL er een einde aan omdat de markt beneden de verwachtingen blijft.

Volgens Lebensmittel Zeitung en Supermarktblog is de exclusieve samenwerking al sinds een maand beëindigd en levert Amazon Fresh in de drie steden waar het actief is – Berlijn, Hamburg en München – via de eigen logistieke centra die ook voor Amazon Prime-leveringen verantwoordelijk zijn. Voor de leveringen zelf worden zelfstandige koeriers ingezet.

Een woordvoerster van DHL bevestigde het nieuws. Volgens haar is de beslissing ingegeven door het feit dat de markt voor online bestellingen van verse levensmiddelen tot nu toe ver achterblijft bij de verwachtingen. "Ook door de complexiteit van het hele proces hebben we onze activiteiten op dit gebied aanzienlijk verminderd", zegt ze. “Wij bevinden ons momenteel midden in herevaluatie van dit dienstenaanbod binnen de colli-activiteiten van DHL”.

Deze dienst wordt geleverd via DHL FoodDelivery. In sommige agglomeraties verzorgt DHL de leveringen van verse voeding in speciale dozen met droog ijs of polystyreen dozen gevuld met cold packs. Volgens Supermarktblog is Amazon niet alleen, maar ook Rewe Lieferdienst verdween uit de lijst met diens klanten.

De groep Deutsche Post DHL heeft onlangs aangekondigd zich meer op de kernactiviteiten te willen concentreren om de rentabiliteit te verbeteren. Dat ze de activiteiten van DHL FoodDelivery afbouwt, lijkt erop te wijzen dat ze niet gelooft dat de markt voldoende zal groeien of alvast dat deze dienst niet profitabel kan uitgebouwd worden.

Dit vermoeden wordt bevestigd door het feit dat Amazon sinds de lancering in 2017 van Amazon Fresh in Berlijn, Hamburg en München niet heeft uitgebreid naar andere regio’s.