iStock
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
iStock
Minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne heeft de start aangekondigd van een maandelijkse monitoring van de voedselprijzen door het Prijzenobservatorium. Die beslissing komt er omdat de voedingssector volgens hem te weinig daadkracht toont.
Midden juni had Pierre-Yves Dermagne (PS) een ultimatum gesteld aan de spelers in de voedselketen en hen opgeroepen om een akkoord te bereiken om de prijzen in de winkelrekken te laten dalen. Om er zeker van te zijn dat de verschillende spelers uit de voedselketen het spel meespelen, stelde Dermagne dat de marges en prijzen in de Belgische agrovoedingssector vergeleken zouden worden met de situatie in de buurlanden. Toch blijkt er een maand later nog onvoldoende gebeurd te zijn, zo oordeelde de minister na de brief die Fevia, Comeos, Agrofront, UCM en Unizo dinsdag stuurden naar de minister en waarin ze elke speler in de voedselketen opriepen om bijzondere aandacht te besteden aan het probleem van de voedselinflatie. “Ik betreur de softe boodschap van Fevia”, reageerde de minister van Economie in een reactie aan Belga. “Ik had verwacht dat de spelers in de sector akkoord zouden gaan om te anticiperen op de heronderhandeling van de winkelprijzen, die elk jaar plaatsvindt. De prijzen van veel grondstoffen (granen, melk, plantaardige oliën, …) dalen wereldwijd. Hetzelfde geldt voor de energieprijzen. De daling wordt echter nog niet volledig doorgerekend in de prijzen die de Belgische consument betaald.” Daarom schiet de minister zelf in actie en start hij met de maandelijkse monitoring van de voedselprijzen door het Prijzenobservatorium. Daarbij zal er extra aandacht besteed worden aan “opvallende verschillen in prijsevolutie in de voedingssector tussen België en de buurlanden”. Al wijzen spelers uit de voedingssector erop dat de hoge indexering van de lonen ook een impact heeft gehad op de prijzen en benadrukken ze dat de overheid ook over hefbomen beschikt om de prijzen te doen dalen. Plannen van de overheid om de btw te verhogen, zouden volgens hen enkel leiden tot een verdere stijging van de prijzen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?