De Delhaize-supermarkt aan het Flageyplein in Brussel moest zaterdagmiddag zijn deuren sluiten als gevolg van een protestactie tegen de franchisering van 128 geïntegreerde Delhaize-winkels. Deze "solidariteitsactie" werd door de aanwezige betogers omschreven als "ongezien in België".

Zaterdagochtend verzamelden zo'n 150 mensen zich voor de Delhaize-winkel op het Flageyplein om te protesteren tegen de plannen van de keten om al zijn 128 geïntegreerde supermarkten te franchiseren, meldt Belga. Sommige demonstranten gingen de winkel ook binnen om het werk te verstoren. Ze begonnen karretjes te vullen met producten, waarna ze die achterlieten aan de kassa’s met de boodschap dat ze niet genoeg geld hadden om hun aankopen te betalen, waarna ze de winkel verlieten. De verstoring veroorzaakte lange rijen bij de kassa's, zo erg zelfs dat de winkel rond het middaguur gedwongen werd om de deuren voor de rest van de dag te sluiten. “Vandaag gaat het om een nieuw soort actie, die ongezien is in België", vertelt één van de actievoerders aan Belga. "Het gaat vooral om mensen die niet bij Delhaize werken maar solidair zijn met de werknemers van de keten."

Symboolwinkel

“Delhaize Flagey is een symboolwinkel", klinkt het bij de vakbond CSC-CNE. "Het is één van de eerste winkels waarvoor een overnemer gevonden is, en enkele weken na de aankondiging van de franchisering, heeft Delhaize er al een vakbondsafgevaardigde ontslagen. De overnemer heeft ook al aangekondigd dat de openingsdagen en -uren zouden veranderen en dat het personeel vanaf nu de winkel zou moeten schoonmaken. Wie dat niet ziet zitten, wordt aangezet om ontslag te nemen. Tot zover de belofte van de directie dat er niets zou veranderen voor het personeel." Dit werd bevestigd door een werknemer-demonstrant, die zei dat 13 van de 68 werknemers al vertrokken waren en dat ze niet vervangen zouden worden: "We gaan dus hetzelfde of meer werk moeten doen met minder mensen, en waarschijnlijk aan slechtere voorwaarden”, besluit de actievoerder.