Vijf maanden na de officiële overname van het Mestdagh-netwerk voert Intermarché het tempo op. Een eerste lijst van 16 winkels die op 1 juli aan de leden moeten worden overgedragen, is aan de ondernemingsraad meegedeeld.

Het was te verwachten: de datum van 22 mei, die de vakbonden hadden gekozen voor hun nationale actie, was ook het einde van een tussenperiode, zowel bij Delhaize als bij Intermarché door Mestdagh. In beide gevallen was voor de volgende dag, 23 mei, een vergadering van de ondernemingsraad gepland en werd verwacht dat de detailhandelaren van de informatie- en raadplegingsfase zouden overgaan naar de uitvoeringsfase. In Mestdagh vond gisteren een marathonvergadering van 9 uur plaats, die iets heel concreets opleverde: een eerste lijst van 16 winkels die per 1 juli aanstaande zullen worden overgedragen aan een onafhankelijke exploitant, en dus zullen toetreden tot het netwerk van Intermarché. Op de lijst staan winkels in Houdeng-Goegnies, Kapelle Les Herlaimont, Gerpinnes, Genappe, Lambusart, Jodoigne, Nijvel, Rixensart, Spa, Fontaine-l'Evêque, Heusy, Tilff en Waterloo, alsmede twee Brusselse winkels, in Molenbeek en Vorst, en een Vlaamse winkel, in Tienen. Dit is op zich een kleine verrassing: hoewel Intermarché ooit winkels had in andere regio's dan Wallonië, is dat nu niet meer het geval. En dat vertaalt zich in bepaalde beperkingen voor de keten: productverpakkingen moeten tweetalig zijn, en terwijl dat voor nationale merken geen probleem is, voorziet het brede assortiment eigen merken van de Franse agro-industriële divisie van Les Mousquetaires daar niet standaard in.

De identiteit van de kopers is in dit stadium niet bekend, maar het is meer dan waarschijnlijk dat het gaat om handelaars die reeds binnen de Belgische groepering actief zijn en die een nieuw verkooppunt aan hun werkterrein toevoegen. Alle nieuwe leden die toetreden tot de Intermarché-groep moeten in ieder geval een opleiding van zes maanden volgen. Wat het personeel van de overgedragen winkels betreft, is bepaald dat de kopers een precieze lijst van arbeidsvoorwaarden zullen moeten naleven. Volgens indirecte berichten is het de bedoeling de overdracht van alle 51 winkels die van model zullen veranderen, tegen het einde van het jaar af te ronden. Dit lijkt een zeer strak tijdschema. Wij zullen wachten op een mededeling van het bedrijf, zodra het besloten heeft uit zijn vrijwillig stilzwijgen te treden, om dit te bevestigen. Op donderdag 25 mei is in Mestdagh een nieuwe vergadering van de ondernemingsraad gepland.