Op het moment dat in Frankrijk maaltijdcheques zelfs door automaten worden aanvaard, heerst er in België een heel ander debat. Deze woensdag 19 februari zou in de senaatscommissie Economische Aangelegenheden beslist worden over de toekomst van de maaltijd- en ecocheques. De beslissing werd echter uitgesteld tot 12 maart. Een eventuele afschaffing zal dus niet meer voor deze regeerperiode zijn.

Achtergrond

Het voorstel tot de afschaffing van elektronische en papieren eco- en maaltijdcheques werd in 2013 ingediend door senator Rik Daems (Open VLD). Hij pleitte om de cheques te vervangen door een netto vergoeding die rechtstreeks op de bankrekening van de werknemer gestort wordt. Als voordelen wijst Daems naar de administratieve vereenvoudiging en de kostenbesparingen doordat er geen cheques meer verloren gaan of vergeten worden. De tegenstanders van de plannen lieten het echter niet na te reageren: de uitgevers van de cheques dreigen ermee de Belgische staat aan te klagen als het voorstel wordt goedgekeurd. Zij hebben immers miljoenen geïnvesteerd in de installatie van de elektronische maaltijdcheque. Een afschaffing zou volgens hen ook nog eens 500 banen kosten.

Consensus ten voordele van de elektronische maaltijdcheque?

De mogelijke afschaffing van de maaltijdcheques zal worden voorgelegd aan de sociale partners, in de Nationale Arbeidsraad (NAR). Alle sociale partners, op Unizo na, zeggen tegen een afschaffing te zijn. Ze schermen onder andere met een studie van professor Joep Konings (KUL) waaruit blijkt dat een handelaar die maaltijdcheques aanvaardt beter bestand is tegen de crisis, en dat zijn omzet stabiliseert of toeneemt dankzij de cheques. De NAR benadrukt ook het belang van de werkgelegenheid in het dossier.

De Nationale Arbeidsraad gaat nu een tweede advies geven, specifiek over de elektronische maaltijdcheques. Aan de hand van wat er gisteren gezegd werd over het onderwerp, lijkt het erop dat we in de richting gaan van een consensus om de elektronische maaltijdcheque te behouden. Een bloemlezing van de argumenten pro-elektronische cheque: de elektronische cheque heeft zijn plaats gevonden, vergemakkelijkt de administratieve rompslomp, de punten van kritiek in het voorstel-Daems gelden niet voor de elektronische versie maar enkel voor de papieren, enz. De uitgevers van de maaltijdcheques bevestigen ons in elk geval dat de elektronische cheque voortdurend uitbreidt.

Waar staan we nu?

De maaltijdcheque bestaat al bijna 40 jaar in België, sinds 2 jaar ook in elektronische vorm. In december werden meer dan 1,3 miljoen transacties gedaan door gebruikers van Edenred-maaltijdcheques. "Bij Edenred zijn er al meer dan 570.000 elektronische maaltijdcheques in omloop. Alle interimwerkers krijgen vandaag elektronische maaltijdcheques. Het systeem heeft dus zijn plaats en het is belangrijk om te onthouden dat er geen extra apparaat nodig is voor de aanvaarding van de kaarten", vertelt Fanny Charpentier (woordvoerder Edenred). Vandaag worden de elektronische cheques in meer dan 11.000 verkooppunten aanvaard. Daarmee heeft de elektronische cheque zijn papieren variant bijna bijgebeend.