Als het van de N-VA afhangt, wordt de verplichte sluitingsdag in de toekomst afgeschaft en zullen winkels ook tot 21 uur kunnen openblijven. Kamerleden Valerie Van Peel en Werner Janssen dienden daarvoor een wetsvoorstel in. Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen reageren afwijzend en denken dat het enkel zal leiden tot hogere kosten en meer druk. 

Momenteel kunnen winkels die niet in een toeristisch centrum liggen, open zijn van 5 tot 20 uur. Op vrijdag en op werkdagen voor een feestdag kan dat zelfs tot 21 uur. De N-VA wil van die uitzondering nu de regel maken. Kamerleden Valerie Van Peel en Werner Janssen dienden namelijk een wetsvoorstel in om de wet op de openingsuren aan te passen. Concreet willen ze de verplichte sluitingsdag afschaffen en winkels de mogelijkheid geven om tot 21 uur open te blijven.

Volgens Van Peel en Janssen krijgen handelaars zo meer vrijheid en komen ruimere openingstijden de combinatie tussen werk en gezin ten goede. “Het aantal tweeverdieners stijgt, waardoor die combinatie voor veel mensen een dagelijkse uitdaging vormt”, verduidelijkt Valerie Van Peel. “Door winkels langer open te houden, blijft er meer tijd over om door te brengen met de kinderen.”

Meer kosten en druk

Het nieuwe wetsvoorstel kan echter meteen op veel kritiek rekenen, onder meer bij Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). “Ruimere openingsuren zullen er niet in slagen om de handelaars meer vrijheid en een betere combinatie arbeid en gezin te geven. Bovendien zal dit niet leiden tot meer omzet. Een consument kan zijn euro immers maar één keer uitgeven, terwijl andere kosten oplopen”, verduidelijkt NSZ. De organisatie voegt er nog aan toe dat ook de wetgeving om personeel op zondag te laten werken, gewijzigd zal moeten worden. Bovendien benadrukt ze dat de initiatiefnemers van het wetsvoorstel winkels beter kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce.

Ook ondernemersorganisatie Unizo ziet het wetsvoorstel niet zitten. “We zijn absoluut tegen en wij niet alleen”, zegt topman Danny Van Assche. “Bij een bevraging eind vorig jaar in de hele sector was meer dan 70 procent van de handelaars tegenstander van verruimde openingsuren en het afschaffen van de verplichte sluitingsdag.” Hij benadrukt bovendien dat deze verruimde openingsuren enkel de druk op de handelaars zal vergroten en dat terwijl "de bestaande wetgeving al ruim voldoende openingsuren toelaat".