Carrefour België onderzoekt met de vakbonden de verschillende mogelijkheden om tot een besparingsplan in België te komen, meldde De Standaard donderdag. Een grote franchisingoperatie zoals bij Delhaize staat echter niet op de agenda.

Carrefour België is in gesprek met personeelsvertegenwoordigers om na te gaan op welke posten bespaard kan worden, schrijft De Standaard. “Carrefour heeft in algemene termen de mogelijkheid naar voren geschoven om bepaalde zaken te bespreken”, bevestigde Wouter Parmentier van de vakbond ACV Puls aan het Vlaamse dagblad. “We hebben onmiddellijk duidelijk gemaakt dat we niet zouden meedoen aan een verhaal over lagere lonen en slechtere arbeidsvoorwaarden”, voegde hij eraan toe. De vakbondsleider wees ook op de invloed van het grootschalige franchisingplan van Delhaize in maart op de timing van de operatie bij de Franse retailer. “Carrefour klaagde over hoge loonkosten. Zonder de zaak Delhaize zouden ze dat niet hebben gedaan. Dit is een onderwerp van discussie onder alle detailhandelaren. ” De situatie bij Delhaize kan de vakbonden er ook toe aangezet hebben om zich opener op te stellen ... De bonden verwachten echter niet dat het management van Carrefour België het merk met de leeuw achterna wil, door een uitgebreid franchiseplan te lanceren. Tot op heden heeft de Franse keten nog 83 geïntegreerde winkels in ons land, op een totaal van 794 verkooppunten.

Verliezen en hoop

Carrefour België heeft het jaar 2022 afgesloten met een verlies van 61,6 miljoen euro op een omzet van 3,9 miljard euro. Deze ondermaatse prestatie, die, op enkele veel te schaarse uitzonderingen na, in de lijn ligt van de resultaten die de Franse retailer de afgelopen jaren liet optekenen, verklaart de noodzaak om te bezuinigen. Vorige maand verscheen echter een sprankje hoop toen de Carrefour-groep gunstige kwartaalresultaten publiceerde, ook in ons land. “2022 was een moeilijk jaar voor de Belgische detailhandel, door de hoge inflatie, de stijgende energieprijzen en diverse loonindexeringen. Daarnaast is vorig jaar ook het magazijn van een leverancier van Carrefour gesloten”, aldus woordvoerster Siryn Stambouli. “In ieder geval zal 2023 een beter jaar worden, met een groei van meer dan 9% in het eerste kwartaal. ” En dat houdt een bevestiging in van een positieve trend die al in de vorige twee kwartalen werd ingezet. “Onze inspanningen hebben vruchten afgeworpen, maar er is nog werk aan de winkel”, vertelde Geoffroy Gersdorff, general manager van het bedrijf, destijds. In één adem liet de algemeen directeur zich in L'Echo en De Tijd ook kritisch uit over de concurrentiehandicap die Carrefour ondervindt als detailhandelaar in levensmiddelen die onderworpen is aan paritair comité 312, dat voor de werkgever het nadeligste uitvalt. De vakbonden hebben meteen gereageerd met de waarschuwing dat het verlaten van PC 312 uitgesloten is.