Alleen Carrefour België valt onder het paritair comité 312. Een concurrentienadeel dat zijn CEO Geoffroy Gersdorff wil aanvechten, melden De Tijd en L’Echo. Te oordelen naar de eerste reactie van de vakbonden is dat geen gemakkelijke taak...

De recente verbetering van de resultaten van Carrefour België heeft algemeen directeur Geoffroy Gersdorff aangespoord om de pers te informeren over zijn eerste redenen tot tevredenheid, na een lange periode van discretie om zich beter op zijn werk te kunnen concentreren. Nadat hij dinsdag een interview had met Gondola, herhaalde hij vandaag in De Tijd en L’Echo zijn boodschap van vertrouwen en voorzichtigheid. En hij voegde er een element aan toe: de baas van Carrefour België kwam begrijpelijkerwijs terug op de concurrentiehandicap die Carrefour lijdt als enige voedingsdistributeur die valt onder het paritair comité 312, de meest nadelige voor de werkgever omdat het de hoogste lonen van de Belgische winkelsector voorziet, en die lang geleden is toegekend door de voormalige eigenaar van het GB-netwerk, de GIB-groep. “Het status quo is geen optie", zei hij, terwijl hij snel elk misverstand uit de weg wilde ruimen: "Vandaag heb ik geen plannen om (geïntegreerde) winkels over te hevelen naar zelfstandigen". En in dit vertrouwen moet men niet de angst voor een (gegarandeerde) sociale brand lezen, maar de overtuiging dat het noodzakelijk is dat Carrefour zijn eigen winkels exploiteert om de klanten te begrijpen, en de concepten en de assortimenten te testen.

Het antwoord van de vakbonden ACV+ en CNE liet niet lang op zich wachten: wat het paritair comité 312 betreft is het voor hun een nee! De christelijke vakbond sluit een overleg over kostenverlaging om de winstgevendheid van hypermarkten te verbeteren niet uit. Maar elke verandering die leidt tot loonsverlaging wordt uitgesloten. In een sector die zich midden in een sociale oververhitting bevindt, waakt de vakbond er nochtans over haar retoriek te matigen door te stellen dat de situatie niet te vergelijken is met die van Delhaize, en ze geeft Carrefour krediet voor zijn voornemen om het naast elkaar bestaan van geïntegreerde en franchisewinkels niet ter discussie te stellen, en om de sociale dialoog in stand te houden.