Sanitairspecialist Facq komt in handen van zijn Duitse sectorgenoot GC-Gruppe, de nummer 1 van Europa. Het Duitse bedrijf krijgt de meerderheid van de aandelen in handen. Hoeveel de transactie kostte is niet duidelijk.

Na 140 jaar komt het Belgische familiebedrijf Facq in Duitse handen. Zijn sectorgenoot GC-Gruppe heeft de meerderheid van de aandelen overgenomen. GC-Gruppe is een belangrijke Europese verdeler van sanitair, verwarming, airconditioning en ventilatie voor professionals en is aanwezig in 16 Europese landen. Goed voor in totaal 1.600 locaties waar 24.000 mensen tewerkgesteld worden. Een groot verschil met het Belgische Facq dat in totaal 900 mensen in dienst heeft en beschikt over 44 sanicenters, 15 showrooms en 3 opslagplaatsen.

Hoeveel het Duitse bedrijf heeft neergeteld voor de overname is niet duidelijk. Ook niet om hoeveel aandelen het precies gaat. Facq benadrukt dat het een zeer belangrijk minderheidsbelang behoudt en dat het een aandeelhouderspact heeft gesloten met zijn nieuwe eigenaar. GC-Gruppe mag dan wel een meerderheidsbelang hebben, maar beide partijen zullen minstens 20 jaar samen de belangrijke beslissingen nemen, vertelt de topman van Facq Damien Vanden Dael aan De Tijd. Bovendien zou het lokale bestuur in Belgische handen blijven. Vanden Dael blijft met andere woorden CEO en het is de bedoeling dat een familielid hem opvolgt. Facq hoopt met deze overname zijn groei verder te zetten en zijn nationale verankering te versterken door voort te bouwen op de ervaring en de kracht van een grote Europese partner.

Verrassing

Het nieuws van de overname komt volgens Chris Van Wesemael, non-food retailexpert bij Gondola, als een verrassing, maar is niet onlogisch. "Er zijn in België veel sanitaire groothandels. De top 3 bestaat uit Van Marcke (500 miljoen euro, Belgisch marktaandeel van ongeveer 20% en aanwezig in diverse landen), Facq en Desco, waarvan de eerste 2 wellicht de bekendste zijn bij de consument", vertelt Chris Van Wesemael. "Door het samengaan begin 2019 van Vanden Bergh en Desco (en een volledige SAP integratie in 2020) kwam Desco (260 miljoen euro samen in 2019) wel héél dicht in de buurt bij de omzet van Facq en werd het ook plots een 'Belgische' speler. Daarvoor was Desco vooral op Vlaanderen gericht en Vanden Bergh op Brussel en Wallonië. Voor Facq en de familie Vanden Dael is de steun van een grote groep dus noodzakelijk om zijn positie binnen de top in België te kunnen handhaven."

Chris Van Wesemael benadrukt dat er in de toekomst zeker nog fusies of overnames zullen gebeuren omdat er te veel spelers zijn voor zo'n kleine markt (2 miljard euro). Denk bijvoorbeeld aan groothandels als Sax Sanitair (ongeveer 150 miljoen euro), Van Oirschot (ongeveer 90 miljoen), Lambrechts en Schrauwen als "belangrijke" en een pak kleine tot zeer kleine lokale spelers.