Sinds enkele dagen heerst er grote onrust in Noord-Frankrijk over de mogelijke komst van een groot Belgisch tuincentrum naar Villers-Bretonneux (Val de Somme), de regio rond Amiens. Geen rook zonder vuur…

Het was JAF-info, Frans vakblad voor de sector die de kat de bel aan bond op 12 februari. Luidens het eerste bericht werd door een Belgische retailer een vergunning aangevraagd voor “het grootste tuincentrum van Frankrijk” met een totaaloppervlakte van 25.000m², waarvan 20.000 overdekt. Voor-, maar veelal tegenstanders roeren zich nog voor er een uitspraak is over de vergunning (het zogenaamde CDAC). Men stelt zich vragen bij de leefbaarheid van een dergelijk groot tuincentrum (“het is groter dan alle aanverwante winkels in de wijde omgeving samen”), bij het naar verluidt geplande aantal arbeidsplaatsen (“350, maar dat zou veel meer zijn dan in realiteit” waarbij wordt verwezen naar een Belgisch tuincentrum van 30.000m² met 150 medewerkers), en bij de omzet die dergelijke zaak moet realiseren (“minstens 20 miljoen, wat betekent dat het cliënteel van 100 km in de omstreken moet komen”). Onrust alom dus.

Die verbeterde er niet op als op 19 februari bleek dat de bevoegde instantie de beslissing tot vergunning voor zich uit schoof maar dat de voorzitter van de commissie liet uitschijnen dat het project “in de goede richting evolueert”. Meer detail lekten ook uit: het zou gaan om een project van 18434m² buitenruimte en 5010m² overdekt én de naam van Famiflora valt. De cijfers die eerder worden vermeld, worden ook al bijgestuurd: nu zou dit tuincentrum zeker 50 miljoen omzet moeten draaien, en spreekt men van 300 arbeidsplaatsen. De vergelijking wordt nu gemaakt met Floralux Dadizele die “150 personeelsleden voor 33 miljoen omzet heeft”. Truffaut en Jardiland voelen al nattigheid.

Nog een week later, wordt dan een “comité de défense” opgericht met als doel de vergunning tegen te houden.

Famiflora hult zich in stilzwijgen

Los van alle commotie in Frankrijk, gaat het wel om Famiflora? Wij vangen er bot als we om een reactie vragen.

Of het nu om Famiflora gaat of niet, in beide gevallen begrijpen we het stilzwijgen.

Wat we niet begrijpen is de commotie in Frankrijk. Uiteraard vreest men een “jardinerie à la belge”, wegens de omvang, de professionele aanpak én… de veel lagere prijzen die hier gehanteerd worden dan in Frankrijk. Ongeacht wie de Belgische retailer achter deze grootse plannen is, zal dat verhaal van prijs in Frankrijk toch verschillend zijn. Enerzijds zijn er andere taxen van toepassing en heb je bijvoorbeeld al meer FTE nodig voor eenzelfde aantal openingsuren, gewoon door de kortere werkweek bij onze Zuiderburen. Het zijn zaken die hun weerslag hebben op de uiteindelijke consumentenprijs. Waarom zouden “de Belgen” trouwens verzaken aan een goede marge als die er kan gerealiseerd worden. Het zou een perfecte strategie zijn: veel verdienen in Frankrijk om met de winsten in België op overnamepad te trekken…

En verder… heeft geen Fransman ernaar gekraaid als Franse ketens de markt in België inpalmden of probeerden dat te doen. Denken we daarbij maar aan Carrefour of Cora in FMCG, Castorama en Leroy Merlin in DIY of … Jardiland in de tuinbranche.

Frankrijk heeft baat bij een “Famiflora”

Wij zijn ervan overtuigd dat een tuincentrum zoals de Floralux-en van België zeker een meerwaarde kunnen betekenen in de Franse tuinmarkt. Al was het maar omdat de plaatselijke retailers zich dan eindelijk eens in vraag zullen stellen en strategieën ontwikkelen om de consument beter te dienen.

Villers-Bretonneux

De locatie is voor een Belgisch tuincentrum wel zeer goed gekozen, zowat 150km van de grens of net té ver om het bestaande Franse cliënteel van de “grenstuincentra” aan te trekken.

Wordt, met stellige zekerheid én met Franse colère vervolgd.

Foto: website Famiflora