Luxemburg heeft Amazon voor zo'n 250 miljoen euro onterechte belastingvoordelen toegekend, oordeelt de Europese Commissie. Dat is illegaal volgens de Europese regels rond staatssteun. Luxemburg moet de onrechtmatige steun nu terugvorderen.

Volgens commissaris voor Mededingingsbeleid Margrethe Vestager heeft Luxemburg Amazon illegale belastingvoordelen toegekend. Daardoor is bijna drie vierde van de winst van de e-commerce gigant onbelast gebleven. “Amazon kon vier keer minder belastingen betalen dan andere lokale ondernemingen die onder dezelfde nationale belastingregels vallen. Dit is in strijd met de EU-staatssteunregels: lidstaten kunnen multinationals geen selectieve belastingvoordelen toekennen die niet beschikbaar zijn voor anderen," zegt ze.

De Commissie startte in oktober 2014 een onderzoek rond deze vermeende staatsteun. Ze is nu tot de conclusie gekomen dat door een fiscale ruling van Luxemburg uit 2003 (die in 2011 werd verlengd), Amazon zonder geldige reden minder belastingen moest betalen. Door de ruling kon Amazon immers het leeuwendeel van zijn Europese winsten verschuiven van een bedrijf van de Amazon-groep dat in Luxemburg belastbaar is (Amazon EU) naar een bedrijf dat daar niet belastbaar is (Amazon Europe Holding Technologies). Hierdoor viel de belastbare winst van Amazon EU aanzienlijk lager uit.

Voor Amazon is het het tweede slechte Europees nieuws vandaag. De Europese Commissie heeft ook haar voorstel gepresenteerd voor de hervorming van de BTW. Daarin staat onder andere dat in de toekomst het btw-tarief geldt van de lidstaat van waaruit de consument zijn online bestelling plaatst. Dankzij zijn zetel in Luxemburg kan vandaag veel lagere btw-tarieven hanteren. Dat voordeel valt straks weg.