Alibaba wil op vrij korte termijn een eerste logistiek centrum openen. Dat zei Jack Ma, de topman van de Chinese e-commerce gigant, aan president Emmanuel Macron tijdens diens recent bezoek aan China.

Zoals eerder gemeld wil Alibaba zijn internationale expansie versnellen. Daarvoor gaat de Chinese groep gigantische bedragen in de logistiek investeren. Ze wil haar netwerk niet alleen in China en Azië uitbreiden, maar ook in de rest van de wereld. In Europa zou de opening van een distributiecentrum in Frankrijk een belangrijke eerste stap zijn.

Alibaba is al flink aanwezig in Frankrijk via Aliexpress. Chinese bedrijven krijgen via deze marktplaats toegang tot de internationale markt. Aliexpress heeft in Frankrijk al stevig voet aan de grond. Ze is ondertussen opgeklommen tot de top 10 van de in Frankrijk actieve marktplaatsen. De leveringstermijnen – 1 à 4 weken - spelen echter in haar nadeel. In eerste instantie zou het logistiek centrum dus dienen om er de belangrijkste referenties en bestsellers te stockeren.

Samenwerking

Jack Ma zei aan Macron dat hij binnenkort naar Frankrijk komt om er een samenwerkingsakkoord te tekenen dat logistieke activiteiten, betaaloplossingen en e-commerce omvat. Momenteel zou de Chinese groep de Franse markt nog aan het prospecteren zijn om een site en een partner te kiezen. Dit betekent dat Alibaba - in tegenstelling tot Amazon dat zijn eigen distributiecentra runt - een samenwerking wil aangaan met – vermoedelijk – een Europese logistieker of e-commerce speler.

Dat Alibaba net in Frankrijk zijn eerste Europese logistieke stappen wil zetten, bevestigt de goede banden tussen de Chinese groep en het Franse zakenleven. Vorig jaar sloten 1.700 Franse merken zich aan op de marktplaats om hun producten in China aan de man te brengen. En onlangs sloten Alibaba en Auchan een strategische alliantie. Ze bundelen hun expertise inzake fysieke en onlinehandel om de zogenaamde ‘phygital’ verkoop van voedingswaren in China te ontwikkelen. Overigens heeft Alibaba afgelopen zomer in de buurt van Parijs in alle discretie een klein magazijn geopend samen met een Franse logistieker.

Ook JD.com kijkt naar Frankrijk

Overigens is niet alleen Alibaba zinnens om in Frankrijk een logistiek centrum te openen. Ook Richard Liu, de oprichter en CEO van JD.com heeft in de marge van Macron’s bezoek met hem gesproken en zijn belangstelling laten blijken. De nummer twee van de Chinese e-commerce gaat naar verluidt twee miljard dollar ophalen bij investeerders om wereldwijd in de logistiek te investeren.

Een parallelle aankondiging als die van JD. com, nummer twee in de Chinese elektronische handel, die ook heeft verklaard dat zij voornemens is zich de komende jaren in Frankrijk te vestigen.